İlköğretim okullarında çalışan sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni ve psikolojik danışmanların kapsamlı/gelişimsel rehberlik programı ilişkin görüşleri
An investigation of class teachers, class guidance teachers and psychological counselors? (working at elementary school) opinions regarding to comprehensive/developmental guidance program
  1. Tez No: 299891
  2. Yazar: AYŞE BAL BARDAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel rehberlik programı, sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni, psikolojik danışman, Developmantal guidance program, psychological counsellor, class teacher, class guidance teacher
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarında çalışan sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni ve psikolojik danışmanların kapsamlı/gelişimsel rehberlik programı hakkındaki görüşlerinin cinsiyet, meslekte çalışma süresi, bulundukları okulda çalışma süresi, okuldaki öğrenci sayısı ve sınıftaki öğrenci sayısı değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Araştırmaya Osmaniye İli Merkez ve Düziçi ilçesinde psikolojik danışmanı bulunan resmi ilköğretim okullarından 13 ilköğretim okullarında görevli 16 psikolojik danışman, 195 sınıf öğretmeni ve 121 sınıf rehber öğretmeni olmak üzere 332 kişi katılmıştır. Araştırma nicel ve nitel olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada araştırmaya katılanlara araştırmacı tarafından geliştirilen anket uygulanmıştır. İkinci aşamada ise anket uygulanan kişiler arasından seçilen 10 sınıf öğretmeni, 9 sınıf rehber öğretmeni ve 6 psikolojik danışman olmak üzere toplam 25 kişi ile görüşme yapılmıştır. Görüşme sırasında araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Sınıf öğretmenleri, sınıf rehber öğretmenleri ve psikolojik danışmanların kapsamlı/gelişimsel rehberlik programı hakkındaki görüşlerinde fark olup olmadığını incelemek için ANOVA, Kruskal Wallis H ve tukey test teknikleri kullanılmıştır. Görüşmeden elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır.Sınıf öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni ve psikolojik danışmanların kapsamlı/gelişimsel rehberlik programı hakkındaki görüşlerinde bazı maddelerde anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.Yapılan görüşmeler sonucunda sınıf öğretmenleri, sınıf rehber öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar etkinliklerin öğrencilere daha çok kişisel sosyal alanda yararı olduğunu belirtmişlerdir. Psikolojik danışmanların çoğu öğretmenlere rehberlik etkinlikleri konusunda bilgi verdiklerini, görüşme yaptıklarını, sınıftaki sorunları çözme konusunda öğretmenlerle işbirliği yaptıklarını dile getirmişlerdir. Hem sınıf öğretmenleri hem de sınıf rehber öğretmenleri etkinlikleri uygularken fotokopi, zaman, kalabalık sınıflar, etkinlikleri uyarlama, etkinlikleri değerlendirme konularında sıkıntı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Psikolojik danışmanlar ise daha çok öğretmenlerle işbirliği yapılması, öğretmenlerin desteği olması gerektiğini belirtmişlerdir. Her üç grup da rehberlik saatlerinin arttırılması gerektiği belirtmiştir. Psikolojik danışmanlar daha çok öğrencilere yönelik çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalara daha çok önem verdiklerini belirtmişlerdir. Psikolojik danışmanların büyük bir çoğunluğu programı uygularken yönetici ve öğretmenlerin rehberliği önemsemediği, isteksiz oldukları ve işbirliği kurmadıkları gibi daha çok okul personeli ve öğrencilerle ilgili sıkıntı yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Psikolojik danışmanların çoğu rehberlik programı uygularken yöneticilerin olumlu yaklaşımlarının olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to investigate opinions of class teachers, class guidance teachers and psychological counselors about comprehensive/developmental guidance program.Sixteen psychological counselors, 195 class teachers and 121 class guidance teachers from thirteen elementary schools registered with Ministry of Education in Düziçi and Osmaniye Center participated in the research. The study was conducted on two steps. On first step a survey method was used while interviews with ten class teachers, nine class guidance teachers and six psychological counselors, total 25 participants, were conducted on the second step of study. A semi-structured interview schedule developed by researcher was used on the second step. Techniques of ANOVA, Kruskal-Wallis H and Tukey test were used to examine whether class teachers, class guidance teachers and psychological counselors? opinions regarding to comprehensive/developmental guidance program showing any difference. Content analysis was used to analyse qualitative data derived from interviews.The results of quantitive analysis showed that, there are significant differences among opinions of the class teachers, class guidance teachers and counselors? regarding comprehensive/developmental guidance program.Analysis of interview data indicated that, class guidance teachers, psychological counselors and class teachers find classroom guidance activities helpful in meeting students? personel and social needs. Majority of counselors said that they provide information teachers about guidance activities, interview with them and help them in solving problems in the classroom. Both class teachers and class guidance teachers mentioned that they had problems with photocopying materials, time, crowded classrooms, evaluation of acivities and adaptation of activities to level of students. Counselors emphasized the importance of the collaboriation with teachers. All participants of teachers and counselors suggested that time devoted to guidance activities should be increased. Although the majority of counselors follow the guidance program and they think teachers also trying to work for the students within this program there were also teachers and principals do not consider applying the program and do not give importance to activities.