Ağyatan lagününün (Karataş) mikrobiyal kalitesinin belirlenmesi, antibiyotik dirençlilik frekansının tespiti ve plazmid izolasyonu
Determination of microbial quality of ağyatan lagoon, antibiotic resistances and determination of plasmid profile
  1. Tez No: 299936
  2. Yazar: HOJJAT GHOLAMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağyatan Lagoon, Antibiotic resistance, MAR index
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Akdeniz bölgesinde bulunan ve kirlenme tehdidi altındaki, Ağyatan Lagününün (Karataş) mikrobiyal kirliliğinin boyutlarını belirlemek amacıyla alınan su örneklerinde toplam aerob, toplam koliform, fekal Streptococcus, Vibrio spp., toplam maya-küf miktarları belirlenmiş ayrıca izolatların günümüzde sıklıkla kullanılan 42 antibiyotiğe karşı dirençlilikleri araştırılmıştır. Çoklu Antibiyotik Dirençliliği (MAR) yüksek olan izolatların plazmid profilleri belirlenmiştir.Su örneklerinden Enterobacter cloacae, Staphylococcus intermedius, Staphylococcus vitilinus, Achromobacter xylosoxisans, Oligella ureolytica, Pasteurella canis, Spingomonos paucimobilis, Bordetella trematum, Moraxella grup, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio alginolyticus, Pseudomonas stutzeri, ve Aeromonas salmonicida izole edilerek tanımlanmıştır.İzolatlar antibiyotik hassasiyet testine tabi tutulmuş olup, en yüksek dirençlilik Penisillin'e karşı (%98) bulunurken, Imipenem, Ertapenem, Levofloxacin ve Gentamisin'e karşı direnç bulunamamıştır.İzolatların MAR indeksi 0,14 ile 0.67 arasında saptanmıştır. Çevre ve Orman Bakanlığı Su kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre 1.Sınıf su kalitesinde olduğu tespit edilmiştir.AnahtarKelimeler: Ağyatan Lagünü, Antibiyotik dirençliliği, MAR indeksi,
Özet (Çeviri)
In this study, water samples were collected from Ağyatan Lagoon which is located in the (Adana-Karatas) Mediterranean region. Level of total aerobic bacteria, total coliforms, total yeast and mold and investigated fecal Streptococcus and Vibrio sp,. were determined. Isolated bacteria were investigated of resistance frequency to against 42 antibiotics which are frequently used currently. Plasmid profiles were determined from bacteria which have high multiple antibiotic resistance (MAR).Enterobacter cloacae, Staphylococcus intermedius, Staphylococcus vitilinus, Achromobacter xylosoxisans, Oligella ureolytica, Pasteurella canis, Sphingomonas paucimobilis, Bordetella trematum, Moraxella group, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio alginolyticus, Pseudomonas stutzeri, and Aeromonas salmonicida isolated from water samples.Isolates were resistant to Penicillin (98%) whereas sensitive against to Imipenem, Ertapenem, Levofloxacin and Gentamycin (0%). The MAR index of isolates ranged between 0.14 and 0.67.In conclusion, according to The Environment and Forest Ministry of Water Pollution Control Regulations Ağyatan Logoon?s Water quality was found to be first class.