Türkiye'de konut politikasının belirlenmesinde kredilerin etkisi ve değişen rolü
The changing role and impact of loans in determining housing policy of Turkey
  1. Tez No: 300130
  2. Yazar: MUSA KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Konut sorunu, konut politikası, konut finansmanı, Housing problem, housing policy, housing finance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma ülkemizdeki konut politikası ve uygulamaları konusunda yapılan tartışmaları, uygulayıcı kurumları ve işleyiş sistemlerini eleştirel bir bakışla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu nedenle konut sorunu kuramsal olarak tanımı yapılarak, sosyo-politik ve ekonomik açıdan değerlendirilirken Türkiye'nin konuya ilişkin uygulamaları geçmişi ve bugünüyle ele alınmıştır. Bunu yaparken resmi kurumlardan edinilen demografi-hanehalkı, konut sayım ve istatistikleri gibi bazı temel sosyo-ekonomik göstergeleri içeren veriler, daha önce ülkemizde yapılan kapsamlı konut araştırmaları, konut kredisi kullandırmada rol sahibi kuruluşların kendi nezdinde yaptıkları çalışmalar ile bu alanda görev yapan politika yapıcıların görüşleri ve araştırma yürüten bilim insanlarının eserleri kaynak olarak kullanılmıştır. Özellikle konuta ekonomik erişemezlik ve bu sorunun bertaraf edilmesinde kullanılan yasal ve fiili düzenlemelerin konutun finanse edilmesi noktasındaki yeterliliklerinin araştırıldığı bu çalışmada, Cumhuriyet tarihi boyunca devletin vatandaşlarının barınma gereksinimini karşılamak üzere farklı dönemlerde uyguladığı politikaların o dönemdeki genel siyasal ve ekonomik konjonktürden bağımsız ele alınamayacak olduğu kanıtlanmış ve her dönemi karakterize eden toplumsal ve idari gelişmeler detaylıca incelenmiştir. Bu incelemelerin sonucunda Türkiye'de 2003 yılından sonra girilen süreçte kamusal boyutta oluşan birtakım tutum ve meydana gelen dönüşümlerin konut politikası bağlamında yeni bir dönemin tanımlanabilmesi için yeterli dinamikleri içinde barındırdığı yargısına varılmıştır. Bu yargıya ulaşılmasının gerekçeleri çalışma boyunca farklı bölümlerde yer alan ipuçlarından saptanmış ve bunlar sonuç bölümünde biraraya getirilerek derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to introduce the debates on housing politics and practices, implementing institutions and its operational mechanisms of our country with a critical look. Therefore, as housing problem is defined theoretically and evaluated from the point of socio-politic and economic view, Turkeys? practices on the matter are discussed with its past and present experiences. While doing this, the data (like demography-households, housing census statistics including some of the basic socio-economic indicators of Turkey) gathered from public institutions, the previous comprehensive housing researchs carried out in the country, the works of the institutions who grant housing loans, the views of policy makers and the tracks of the scientific men assigned in the field are all used as sources. Especially, in this study, sufficiency of legitimate and actual regulations are quested for dismissing economic affordibility problem from the point of financing housing. As a consequence, it is proved that, throughout the republican history of Turkey, states? different politics in different times that meeting citizens housing need could not be considered independently from the general political and economic atmosphere of its era. After surveying the dynamics of social and administritive developments that characterizing every different era, it is decided there is enuogh evidence to define a new era of housing policy in Turkey. Because, it nestles new approaches and some transformations within the context of housing policy in the process started since the year 2003. The grounds of reaching such an opinion are determined from the traces that taking place in different chapters along the study and they are all compiled in the chapter of conclusion.