Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre kavramları ile ilgili algılamalarının değerlendirilmesi ve bu algılamalarının çevreye yönelik tutumları ile tutarlılığının incelenmesi
Evaluation of the perception of environmental issues among the science pre service teachers and examination of consistency between their perception and attitude of the environment
  1. Tez No: 300333
  2. Yazar: MERİÇ BOZKURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH MATYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Çevresel Kavramlar, Çevresel Tutum, Environment training, environmental concepts, environmental attitude
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının çevresel kavramlar ile ilgili algılamalarının, bu algılamaların çevresel tutumları ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışmanın evrenini Türkiye'deki tüm Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 1., 2., 3., ve 4. sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Veri toplama araçları genel evren içerisinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi ile seçilen örneklemden, random seçimi ile 2010-2011 eğitim- öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 'nde öğrenim gören 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır.Betimsel araştırma modellerinden tarama ve ilişkisel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu araştırmaya 127 (89 bayan, 38 erkek) fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında Uzun ve Sağlam (2006) tarafından geliştirilen çevresel düşünce ve davranış alt boyutlarından oluşan ?Çevresel Tutum Ölçeği? nden ve Selvi (2007) tarafından geliştirilen ?Çevresel Kavramları Algılama Anketi? nden faydalanılmıştır.Araştırmada öğretmen adaylarının cinsiyet değişkenine ve çevre dersi alma durumlarına göre çevresel kavramları algılamaları ve çevresel tutumları incelenmiştir. Araştırma sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre dersi alma durumlarına göre çevresel tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuş iken, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevresel kavramlar ile ilgili algılamaları cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermezken, çevre dersini alma durumlarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.Ayrıca araştırma sonuçları fen bilgisi öğretmen adaylarının çevresel kavramları algılamaları ile çevresel tutumları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perception of the pre service teachers of science and the relationship between their perceptions and their environmental attitudes.Target Sample includes the first, second, third and fourth graders from all of the Science Teachers Training Departments inTurkey. The sample of the study includes the first, second, third and the forth graders (Education year: 2010-2011) of Science Department of Faculty of Education in Çukurova University.127 pre-service teachers have joined the study in which Survey and correlation research methods of descriptive research models have been used. Environmental thinking and behavioural sub-dimensions comprised from ?Environmental Attitude Scale? developed by Uzun and Sağlam (2006) and Perception Survey for Understanding Environmental Concepts? developed by Selvi (2007) were utilized while gathering the study data together. The perception of environmental concepts and attitudes were examined according to gender variable and environmental training of pre-service teachers.Results of the study show that there is a meaningful difference among pre-service teachers? attitude according to their attendance to the environmental training courses while there is no meaningful difference according to gender variable. It is also found out that there is a meaningful difference in perception of pre-service teachers of science department about the environmental concepts according to their attendance to enviroment courses while there isn?t such a meaningful difference according to gender variableFurthermore, the study shows that there is a positive low level relationship between the pre-service teachers? environmental attitudes and perception of environmental concepts