Fen bilgisi öğretmen adaylarında çevre olgusunun araştırılması
Research of environmental sensitivity among teacher candidates of science course
- Tez No: 200776
- Danışmanlar: Y.DOÇ. NURTEN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, çevresel tutumlar, çevre ve ekoloji kavramları i, Teaching of environmental sensitivity, attitudes towards environment, environment and ecology as concepts. ii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre ve ekoloji kavram bilgileri ve çevreye karşı duyarlılıkları araştırılmıştır. Bu amaçla, öğrencilerin birinci sınıfta sahip oldukları çevre bilgileri ile dört yıllık eğitim sonunda sahip oldukları çevre tutum ve bilgilerine ne ölçüde yansıdığı karşılaştırılmıştır. Araştırma Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 1. ve 4. sınıfta öğrenim gören 224 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler, çevre ve ekoloji kavram bilgileri, çevre tutum ölçeği olmak üzere üç bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlardan 4. sınıf öğrencilerinin 1. sınıf öğrencilerine göre anlamlı fark gösterdikleri, çevre duyarlılıklarının da buna bağlı olarak daha fazla olduğu gözlenmiş, bu hususla ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur. 2007, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, science teacher candidates? knowledge of such concepts as environment and ecology and their sensitivity towards environment are examined. To this end, the knowledge about environment of 4th year students who had environmental education in the Faculty of Education and the students who did not have environmental education has been compared. The study was performed upon 224 students of 1st and 4th year studying in the Department of Science Teaching, Kazım Karabekir Faculty of Education, Atatürk University. A questionnaire consisting of three parts titled personal information, conceptual knowledge of environment and ecology, measure of attitude towards environment was utilized as the means of collecting data. At the end of the study, it has been observed from the conclusions that the 4th year students show significant difference from the 1st year students, and thus they have much more sensitivity towards environment, some advices have been given in relation with this issue. 2007, 78 pages