Tarık Buğra'nın Türk tarihinde kuruluşu konu alan romanlarındaki roman başkişilerin yaşadıkları değişim olgusu
The changes in the heroes in Tarık Buğra?s novels about the establishment in Turkish history
- Tez No: 300495
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN SAĞLIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman başkişisi, değişim, tecrübe edinme süreci, çatışma, karmaşık ruh halleri, kişiler, mekânlar, olaylar, nesneler, yeniden doğuş, hero, change, experience, conflict, complicated psycology, characters, setting, events
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Tarık Buğra'nın Türk Tarihinde Kuruluşu Konu Alan Romanlarında Roman Başkişilerinin Yaşadığı Değişim Olgusu başlıklı bu tezimizde, Buğra'nın Osmancık, Küçük Ağa ve Küçük Ağa Ankara'da romanları incelenmiştir. Kurgu dünyasında karakterlerin değişiminden söz edilebileceğinden yazarın Firavun İmanı romanı, kuruluşu konu almasına rağmen, roman başkişisinin tip olması dolayısıyla inceleme dışında bırakılmıştır.Bu çalışmamızın amacı, Tarık Buğra'nın adı geçen romanlarında roman başkişilerinin nasıl bir değişim yaşadıklarını, bu değişimin nasıl ve neden yaşandığını, değişim sürecinde roman başkişilerini etkileyen unsurların neler olduğunu ve yazarın roman başkişilerinin değişimiyle neyi ifade etmeye çalıştığını tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikli olarak romanlar incelenmiş, incelememiz sonunda elde edilen malzemeden hareketle yapısalcı bir değerlendirmeyle değişim olgusuna açıklık getirilmeye çalışılmıştır.Değişim, romanın başında okurun karşısına çıkan roman başkişisinin, romanın sonunda bambaşka bir karaktere bürünmesi şeklinde kısaca tanımlanabilir. Tecrübe edinme süreci olarak adlandırılan bu süreç, roman başkişisinin yaşadığı bir çatışmayla başlar. Bu çatışmaya bir kişi, bir olay ya da bir mesele sebep olabilir. Bunalımlarla, sıkıntılarla doruk noktaya ulaşan bu çatışma, roman başkişisinin deneyim kazanıp olgunlaşmaya başlamasıyla ve nihayet yeni bir karakter olarak ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Artık roman başkişisinin duyguları, düşünceleri, eylemleri, istekleri, hayata bakışı tamamen değişmiştir. Bu bir anlamda, roman başkişisinin karakter olarak yeniden doğuşudur. Roman başkişisinin, bu süreci tek başına gerçekleştirmesi mümkün değildir. Kurgu dünyasında, yazarın niyetine bağlı olarak oluşturulan roman kişileri, mekânlar, olaylar, nesneler,.. roman başkişisini etkileyerek onun değişim sürecini tamamlamasına ve yeni bir karakter olarak okurun karşısına çıkmasına hizmet ederler.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled `the changes in the heroes in the novels about the establishment in Turkish History?, Osmancık, Küçük Ağa and Küçük Ağa Ankara?da by Tarık Buğra have been studied. The novel titled Firavun İmanı, though it is about the establishment, has not been included in this study, since its hero is a type.The aim of this study is to determine what type of changes the heroes have experienced, how and why these changes have occured, and what elements have affected the heroes in the process of the change. For this purpose, the novels have been studied from a structuralist point of view to illustrate the changes in the heroes.The change in the characters can be defined that the hero develops throughout the novel to the extent that he has a new personality at the end of the novel. This process which can be called the experience begins with an inner conflict which is initiated by a person, an event or another reason. During this process, through the crisis, the hero gains experinces and finally he has completely a new personality. The feelings, thoughts, actions, look to life, desires of the hero have changed completely. This is, in a sense, the rebirth of the hero. It is impossible for the hero to realize this process alone. In the fiction, other characters, setting, events, objects help the hero to complete this process of change.