II. Meşrutiyet önemi görsel metinlerinde uzlaşma ve çatışma
  1. Tez No: 300521
  2. Yazar: AYDAN DEMİRKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II.Meşrutiyet, Uzlaşma, Çatışma, Geleneksellik, Modern-leşme, II. Constitutional Era, Reconciliation, Conflict, Conventionalism, Modernism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Son yüzyılda, büyük adamlar arasındaki ilişkileri merkeze alan geleneksel tarih yazıcılığı anlayışı yerini gruplararası çatışma ve uzlaşma pratiklerine ve doğa-kültür etkile-şimine odaklanan bir yaklaşıma bırakmış görünmektedir. Sanayi devrimiyle birlikte uygu-lamaya konulan yeni iletişim ve ulaşım teknolojilerinin sağladığı artan yakınlıkların ürünü de olan; ilk, fakat son olmayan dünya savaşı uzlaşma ve çatışma pratiklerinin incelenmesinin aciliyetini ortaya koymaktadır. Yine, yeni iletişim teknolojileri sayesinde yazılı metinlere eklenen görsellikler ise tarihçilere yeni olanaklar sunmaktadır. Bu ilk savaş öncesi Osmanlı toplumunun uzlaşma ve çatışma durumunu bu görsel metinleri de kullanarak incelemek, hem Türkiye Cumhuriyeti ile sonuçlanan sancılı sürecin daha iyi anlaşılması ve hem de çağdaş dünya tarihi çalışmalarında görsel malzemelerinin değerinin ortaya konulması fırsatını yakalayabilme olanağı sunmaktadır.Çalışmamız İkinci Meşrutiyet Dönemi görsel metinlerindeki Osmanlı toplu-munun düşünce hayatına ve gündelik yaşamına ilişkin izlerde uzlaşma ve çatışmayı aramayı amaçlamıştır. Çalışma yazılı metinlere dayalı tarihsel çözümlemelere görsel verilerin eklenmesinin anlamayı ve yorumu güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. İkinci Meşrutiyet dönemi görsel malzemeleri büyük savaş öncesi Osmanlı toplumunda giderek zayıflayan bir uzlaşma pratiğinin varlığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the last century, perception of conventional history, which focused on the re-lationships between important people, was replaced by practices of reconciliation and conf-lict between different groups, and an approach centered around nature-culture interactions. First World War, that was triggered by the rise of new transportation and communication technologies after the industrial revolution, proved the urgent need to examine the practices of reconciliation and conflict. In addition, the visual materials that were added on written texts as a result of new communication technologies offered new opportunities for his-torians. Studying the period of reconciliation and conflict in pre-war Ottoman society by using visual texts ensures a better understanding of not only the period which gave birth to the Republic of Turkey, but also the value of visual materials in studies of contemporary world history.Our study aims to search for traces of reconciliation and conflict in the visual texts of the Second Constitutional Era, which represented the intellectual and daily life of the Ottoman society. This study shows that adding visual materials to historical analysis based on written texts strengthens comprehension and interpretation. Visual texts of the Second Constitutional Era indicates the existance of a declining practice of reconciliation in the Ottoman society before the great war.