İnsan hakları ve kamu özgürlükleri bağlamında anayasa ve anayasacılık hareketleri: 2001 anayasa değişiklikleri
Constitutionalism and human rights and public liberties constitutional context: 2001 constitutional amendments
  1. Tez No: 300522
  2. Yazar: YEŞİM HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KAMALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa değişikliği, insan hakları, temel haklar, temel özgürlükler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması/korunması, Amendments, human rights, fundamental rights, fundamental freedoms, the European Convention on Human Rights, restriction or protection of fundamental rights and freedoms
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışma, yürürlüğe girişinden bir süre sonra olumsuz anlamda eleştiri konusu olan 1982 Anayasa'sının, yapılan anayasa değişiklikleri sonrasında, temel hak ve özgürlüklere yaklaşımını inceleyecektir. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir çok değişiklik yapılmış olsa da, geniş kapsamlı olması dolayısıyla, temel olarak 2001 (Anayasa) değişiklikleri incelenecektir. 2001 Anayasa değişiklikleriyle, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması konusunda, Anayasa'nın ilk hali ile karşılaştırmalı olarak sistem değişikliğine gidilmiştir.Çalışma bu çerçevede, 2001 Anayasa değişiklikleri sonucu, temel haklar ve hürriyetleri konusunda, mevcut hukuksal durumda ortaya çıkan yenilikler yeterli olmamakla beraber, 1982 Anayasasının ilk haline göre önemli biçimde ilerleme kaydedildiğini ileri sürecektir. Bunun nedenlerinin başında 1961 Anayasası ile kıyaslandığında ise değişikliklikler bu anayasanın gerisinde kalmış olduğu ileri sürülecektir.
Özet (Çeviri)
This study examines the 1982 Constitution which has been criticized right after its acceptance, in terms of fundamental human rights after the amendments. Although the amendments concerning rights and freedoms has been carried out before and after 2001, because its comprehensiveness, the study will focus on the 2001 amendments. Comparing with its first original clauses there have brought basic changes in the approach of the 1982 Constitution to human rights and freedoms in terms of the protecting / limiting them through the 2001 amendments.Within this framework, the study will argue that despite the 2001 amendments are not enough in terms of the protection of rights and freedoms in the current legal situation there haven serious progress comparing with the early version of the 1982 Constitution. It will be asserted that the insufficiency of the Constitution after the amendments arises because of its regression from the 1961 Constitution.