Otel işletmelerinde iş insanları pazar bölümü: Mersin ve Adana'daki dört ve beş yıldızlı otellerde konaklayan Türk iş insanlarının otel tercihlerini etkileyen faktörler ve hazcı-faydacı tüketim eğilimleri üzerine bir araştırma
Business people marketing department in hotel management: A research on the factors affecting the hotel preferences of Turkish business people lodging in four or five star hotels in Mersin and Adana and their hedonist-utilitarian consumption tendencies
  1. Tez No: 300524
  2. Yazar: OYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. CELİL ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar bölümlendirme, iş insanları pazar bölümü, tüketici davranışı, Market segmentation, business people marketing department, consumer behavior
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Otel işletmeleri verimliliğini artırmak için, birbirinden farklı ihtiyaç, istek ve tercihleri olan potansiyel müşterilerini belli özelliklere göre bölümlere ayırmalı ve bu bölümlerden bazılarını hedef pazar olarak seçmelidir. Dünya ticaretinde yaşanan gelişmeler nedeniyle iş seyahatlerinin artması, özellikle şehir otelleri için iş insanları pazar bölümünü oldukça önemli bir hale getirmiştir. Bu nedenle araştırmada, iş insanlarının otel tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, hazcı-faydacı tüketim eğilimlerinin ortaya konması ve onların otel tercihini etkileyen faktörler ile hazcı-faydacı tüketim eğilimleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniği ve kota örneklemesi kullanılmıştır. Anket, Mersin ve Adana şehir merkezinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı toplam 10 otel işletmesinde, 1 Nisan - 10 Aralık 2011 tarihleri arasında ön büro çalışanları tarafından 600 iş insanına uygulanmıştır. Yapmış olduğumuz çalışmada, iş insanlarının otel tercihlerinde etkili olan altı faktör tespit edilmiştir. Bunlar; aktivite olanakları, otel imajı, ulaşım kolaylığı, temizlik etkeni, çalışma ortamı ve ilgi ve hız olarak adlandırılmıştır. Ayrıca, hazcı tüketim eğilimleri, mutluluk temelli, moda temelli, indirim temelli ve sosyal temelli olmak üzere dört faktörde gruplanmıştır. Sonuç olarak, iş insanlarının otel tercihlerine etki eden altı faktörden dördünün (aktivite olanakları, otel imajı, ulaşım kolaylığı, çalışma ortamı), hazcı tüketim faktörleri ile ilişkisinin faydacı tüketim faktörüne kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In order to increase their productivity, the hotel managements should classify their potential customers with different needs, desires and preferences based on specific characteristics and choose some of these classes as a target market. Increasing number of business trips due to the developments in world trade has taken business people marketing department into a quite significant position, particularly for city hotels. Thus, in this study it is aimed to determine the factors affecting the hotel preferences; reveal the hedonist-utilitarian consumption tendencies and identify the relationship between the factors affecting their hotel preferences and their hedonist-utilitarian consumption tendencies. Questionnaire technique and quota sampling was used for gathering data. The questionnaire was applied to 600 businessmen by front office workers in 10 four- or five-star hotel managements in the center of Mersin and Adana between the dates 1st April ? 10th December 2011. In the study, six factors which affect the hotel preferences of business people were detected. These factors are identified as opportunities for activity, image of hotel, convenience of transportation, hygiene factors, working environment and care and speed. Furthermore, hedonist consumption tendencies were classified in four different factors as happiness-based, fashion-based, discount-based and social-based factors. Consequently, it may be implied that four out of six factors affecting the hotel preferences of business people (opportunities for activity, image of hotel, convenience of transportation, working environment) have a stronger relationship with hedonist consumption factors than the utilitarian consumption factor.