Perceived risk of victimization and fear of crime: A case study of METU students
Mağduriyet risk algısı ve suç korkusu: ODTÜ öğrencilerine yönelik bir uygulama
- Tez No: 300562
- Danışmanlar: PROF. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mağduriyet, Dolaylı Mağduriyet, Suç Korkusu, Mağduriyet Risk Algısı, Kısıtlanan Davranışlar, Victimization, Indirect Victimization, Fear of Crime, Perceived Risk of Victimization, Constrained behavior
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Suç korkusu, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen onların günlük davranışları üzerinde etkili olan bir olgudur. Bu anlamda bir bireyin yüksek suç korkusuna sahip olması, onların yaşam kalitesini negatif bir biçimde etkilemektedir. Suç korkusu her zaman toplumdaki suç oranlarıyla benzerlik gösteren bir yapıda değildir. Bu anlamda yüksek suç oranlarına sahip bir bölgede yaşayanlar her zaman için yüksek suç korkusu taşımayabilirler. Benzer bir biçimde düşük bir suç oranına sahip bir bölgede yaşayanlar yüksek suç korkusu taşıyabilirler. Bu durum bireylerin yaşam kalitesi açısından önemli bir değişken olan suç korkusunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekliliğini göstermektedir.Bu çalışma mağduriyet risk algısı ve suç korkusu arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. suç korkusu ile ilgili çalışmalar genellikle cinsiyet farklılıkları, sosyal eşitsizlikler ve çevresel bozulma üzerinde durmaktadırlar. Bütün bu faktörler suç korkusunun doğasını ve boyutlarını anlamamız açısından önemli unsurlardır. Bütün bu etkenlerin yanında suç korkusu bireylerin mağduriyet risk algılarından da etkilenen bir kavramdır. Çalışmamız öğrencilerin suç korkusu kavramını çok boyutlu bir biçimde ele almayı amaçlamaktadır. Bu anlamda öğrencilerin suç korkusu sadece bir suça maruz kalma olasılığından ziyade bu suça maruz kalmaktan ne derece korktuğunu ve rahatsız olduğunu ölçecektir.Çalışmamız, Ferraro'nun (1995) modeline uygun olarak suç korkusu kavramını öngürülen korku kavramı üzerinden ölçecektir. Bu yaklaşımın avantajı bireylerin anlık korkularından ziyade çevresiyle iletişim kurması sonucu oluşturduğu suç korkusunu ölçmeyi olanaklı kılmasıdır. Çalışmamız Odtü öğrencilerinin suç korkusunu risk algısı yaklaşımına uygun olarak genel suç değerlendirmesinden ziyade spesifik suçlar açısından değerlendirecektir. Bu anlamda çalışmamız suç korkusunu hırsızlık, gasp, basit saldırı, ciddi saldırı ve cinsel taciz gibi belirli suçlar üzerinden ölçmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fear of crime is a phenomenon which affects individuals' standard of living and influences their everyday behaviors. In this sense, it can be said that if a person has high fear of crime, this will have a negative effect on his or her standard of living. Fear of crime does not always bear resemblance to the crime rate of the society. From this standpoint, residents of a region where crime rate is high do not always have high fear of crime. Similarly, the residents of a region where crime rate is low may have high fear of crime. This situation points out the need of an extensive analysis on fear of crime as a significant variable regarding individuals' standard of living.This study aims to examine the relationship between perceived risk of victimization and fear of crime. Studies about fear of crime mainly focus on gender differences, social inequalities and physical incivilities. all of this factor are important element to grasp its nature and dimensions of fear of crime. In addition to this factors fear of crime is affected by individuals risk perception of victimization. Our study aims to deal fear of crime concept among students in a multidimensional approach. In this respect, it will evaluate how much the students are afraid of and uncomfortable with being exposed to a crime rather than the assessing merely the possibility of being exposed to a crime.The study will measure the concept of fear of crime over the concept of anticipated fear according to Ferraro?s (1995) model. The advantage of this approach is that it allows the measurement of fear of crime the individuals show as a result of contacting other person and environment rather than the instantaneous fears. Our study will evaluate the Metu students? fear of crime in terms of specific crimes rather than a general evaluation of crime in line with the approach of risk perception. In this sense, our study seeks to measure the fear of crime over certain crimes such as theft, robbery, simple attack, serious attack and sexual abuse.