Making the secular through the body: Tattooing the Father Turk
Seküleritenin beden üzerinden kurulumu: Ata-Türk'ü dövme yap(tır)mak
- Tez No: 300598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: beden politikaları, sekülerizm, din, Atatürk dövmesi, body politics, secularism, religion, Atatürk tattoo
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez son yıllarda ortaya çıkan Atatürk dövmeleri fenomenini iki uçlu bir teorik çerçeveyle incelemektedir: beden politikaları ve sekülerizm. Çalışma ilk olarak, sosyal bilimlerde, hem uysallığın hem de huzur bozuculuğun merkezi olarak odaklanılan bedene artan ilgiyi incelemektedir. Ayrıca beden, kişilik ve öznelliğin tekrar tekrar kurulduğu ve sorgulandığı bir fetiş nesnesi olarak yeniden keşdefilmiştir. Bu gelişmeler `bir proje olarak beden' anlayışıyla hem koşullanmış hem de bu anlayışı teşvik etmiştir. İkinci olarak çalışma, Atatürk'ün, Türkiye politikasında ve Türkiye ulus-insanları için devam eden önemini incelemektedir. Ölümünden 73 yıl sonra, Atatürk hâlâ seküler Türk ulus devletinin en üst simgesi halindedir. Normatif ulus kimliğini temsil eden `seküler' ve bu kimliğin ötekisini temsil eden `dini' olanın Türkiye tarihinde nasıl kurulduğu incelenmeye çalışılmıştır. Be teorilerin ışığında Atatürk dövmesi neredeyse tam bir zıtlık gibi görünmektedir: `dövme', ihtilaflı ve isyankar bir ima taşırken `Atatürk', devletçi ve conformist bir ima taşımaktadır. Bu tezin ana amacı Atatürk dövmesinin `halk' tarafından yapılan, kendiliğinden ortaya çıkmış bir (beden) siyaset(i) mi; yoksa Kemalizm'in yakın dönem toplumsal ve siyasal pozisyonunun bir belirtisi mi olduğunun analizi yoluyla bu çelişki incelemektir. Son olarak, konuyu daha iyi anlayabilmek üzere 2010 yaz ve sonbaharında 3 ilde dövme sanatçıları ve Atatürk dövmeli insanlarla alan araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the recent phenomenon of Atatürk?s tattoos through a twofold theoretical framework of body politics and secularism. Firstly, it examines the growing interest on the body in social sciences, which has focused on the body as a site of both docility and subversivity. Additionally, the body has been rediscovered as a fetish object through which selfhood and subjectivity are continually reconstructed and contested. These developments were simultaneously conditioned by and manifested themselves in an understanding of `the body as a project?. Secondly, the study explores Atatürk?s continued legacy in Turkish politics and for the nation-people. 73 years after his death, Atatürk still remains the utmost personification of the secular Turkish nation state. An effort is made to demonstrate how `the secular?, representing the normative nation-identity, and `the religious?, representing its Other, have been made in Turkish history. In light of these theories, Atatürk tattoo almost seems like an oxymoron: `tattoo? carrying controversial and rebellious, and `Atatürk? statist and conformist undertones. The main ambition of this thesis is to explore this contradiction through an analysis of whether the Atatürk tattoo is a spontaneous (body) politics on the side of `the people? or whether it is a symptom of Kemalism?s current position in society and politics. Finally, to better understand the subject, field research has been conducted with tattoo artists and people with the Atatürk tattoo, in 3 cities, through the summer and fall of 2010.