Germ hücreli tümörlerde tümör belirleyiciler (AFP ve HCG ile immünohistokimyasal bir çalışma)
- Tez No: 30062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BALKANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Germ hücreli tümörler, AFP, HCG 53, Germ celi tumors, AFP, HCG 55
- Yıl: 1993
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET GHT'ler rnultipotansiyel primordial germ hücrelerinden köken alırlar. Büyük çoğunluğu gonadlar olmak üzere, özellikle orta hattaki doku ve organlarda ortaya çıkarlar. Bu tümörler çeşitli özel protein fraksiyonları sentezlerler ve vücut sıvılarına salarlar. Bu çalışma ile tümör belirleyiciler olarak adlandırılan bu antijenlerden AFP ve HCG'nin immünohistokimyasal metodlarla dokuda tesbiti ve bu belirleyicilerin GHT'lerin sınıflandırılması, ayırıcı tanısı ve histogenezine katkılarının araştırılması planlandı. Elliüç vakalık serimizde tüm vakalara ait 1-4 arasında değişen bloklar AFP ve HCG ile boyandı. AFP, saf ve mikst GHT'ler birlikte değerlendirildiğinde EST'nde % 92.3, EK'da % 90, disgerminom ve immatür teratomda % 16.6, matür teratomda % 15.3 oranında pozitif boyandı. Klasik ve spermatositik seminom ile KK, AFP ile pozitif boyanma göstermediler. HCG ise KK'da % 100, EK'da % 80, EST ve klasik seminomda % 7.1 oranında pozitif boyanma gösterirken, spermatositik seminom, 52disgerminom, matür teratom ve immatür teratomda pozitif boyanma gözlenmedi. Disgerminomda küçük bir odaktaki AFP pozitifliğinin, seminomun diğer GHT'lerin prekürsörü olduğu yolunda son yıllarda ileri sürülen görüşleri destekler nitelikte olduğu kanısındayız. GHT'lerde AFP ve HCG için pozitif boyanmalar, GHT'lerin ayırıcı tanısının yanısıra, mikst GHT'lere ait küçük odakların ortaya çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Serum HCG seviyeleri yüksek seminomlarda, immünohistokirhyasal olarak HCG pozitifliği gösteren sinsityotrofoblastların seminom dokusu içinde rastgele saçılmış olarak boyanması, KK'dan uzaklaştırıcı bir faktör olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Germ celi tumors are originating from multipotantial primordial germ cellsf. They appear in gonads and especially in tissue and organs in midline. These tumors produce some spesific proteins and secretes them to the body fluids. We planned to investigate detecting of AFP and HCG antigens as knovvn tümör markers in tissue by immunohistochemical methods and classification of germ celi tumors, differantial diagnosis and the effects on histogenesis. Th© blocks of 53 oases wari stalned with AFP and HCG. AFP was found positive 92.3 % of EST, 90 % of embryonal carcinoma, 16.6 % of dysgerminoma and immatur teratoma, 15.3 % of matur teratoma, when püre and mixed germ celi tumors evaluated together. Classic and spermatocytic semlnom and chorlocarcinoma were not showed positive staining with AFP. HCG shovved positive staining 100 % of choriocarcinoma, 80 % of embryonal carcinoma and 7.1 % of EST and classic seminoma, but were not shovved positive staining in spermatosytic seminoma, dysgerminoma, matur teratoma and immatur teratoma. 54We concluded the positivity of AFP in a small area in dysgerminoma is supporting the opinion considering seminoma is the precursor of other germ celi tumors. Positive staining of AFP and HCG is helpfull in the differantial diagnosis of germ celi tumors and to find out small foci of mixt germ celi tumors. The randomly staining of the syncytiotrophoblasts shovving HCG positivity immunohistochemicâlly in seminomas with the high serum HCG levels will be a differing factor than choriocarcinoma.