Testis germ hücreli kanserinde CDK12 geninin rolü ve önemi
The role and importance of the CDK12 gene in testis germ cell cancer
- Tez No: 839846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TAHA ÖLÇÜCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: CDK12 geni, germ hücreli tümör, testis kanseri, CDK12 gene, germ cell tumor, testicular cancer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Testiküler germ hücreli tümör (TGHT) genç erkeklerde görülen en sık solid organ kanseridir. Bu maligniteye yol açan genetik değişiklikler günümüzde halen netlik kazanmamış olup araştırmaların sürdürüldüğü bir alandır. Çalışmamızda çeşitli tümörlerde önemli roller üstlendiği gösterilmiş olan CDK12 proteini ile TGHT'lerde tanı, evreleme ve prognoz ile olan ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza kriterleri sağlayan 99 adet TGHT olgusunu dahil ettik. Hasta verileri toplanarak veri seti oluşturuldu. Hastaların normal testis dokusu ile tümörlü alandan alınan spesmenleri patolog tarafından boyama için hazırlandı. Ticari olarak sağlanan CDK12 antikorlarının spesmenlere uygulanması ile boyanmaları yine patolog tarafından kayda alındı. 6 hastanın boyama sırasında verisi alınamadığı için çalışmadan çıkarıldı. Normal testis dokusu ile tümörlü alandan elde spesmenlerin boyanma miktarları ile 93 adet THGT hastasının verilerine istatistiki analiz yapıldı. Bulgular: 93 olgunun 17'si dışındaki tüm olgularda normal dokuya göre boyanma miktarında azalma tespit edildi. Ortalama %41,34 oranında CDK12 antikoru ile boyanma izlendi. Olguların yaş, tümör çapı, lenfovasküler invazyon varlığı, TNM-S evrelemesi, stage ve diğer tümör markırları ile progrese olan veya hastalık nedeniyle ölenlerin verilerine istatistik analiz yapıldı. Yaş, tümör çapı, lenfovasküler invazyon, TNM-S evresi, stage, diğer tümör markırları ve progresyon-ölüm ile arada istatistiki açıdan anlamlı sonuç bulunamadı. Alt histolojik tiplerde ise embriyonel karsinom ve yolk sac tümöründe boyanma miktarı belirgin olarak az ve istatistiki açıdan anlamlı olarak bulundu. Sonuç: TGHT olgularında patoloji spesmenlerinde CDK12 protein miktarında belirgin azalma tespit edilmiştir. Ancak hastalığın evresi, progresyon ve mortalite ile arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Testicular germ cell tumor (TGCT) is the most common solid organ cancer in young men. The genetic changes that lead to this malignancy are still unclear today and are an area where research is ongoing. In our study, we aimed to investigate the relationship between CDK12 protein, which has been shown to play important roles in various tumors, and diagnosis, staging and prognosis in TGCTs. Materials and methods: We included 99 TGHT cases that met the criteria in our study. A data set was created by collecting patient data. The normal testicular tissue of the patients and the specimens taken from the tumor area were prepared for staining by the pathologist. Commercially available CDK12 antibodies were applied to the specimens and their staining was recorded by the pathologist. Six patients were excluded from the study because their data could not be obtained during staining. Statistical analysis was performed on the staining amounts of normal testicular tissue and specimens obtained from the tumor area and the data of 93 THGT patients. Results: A decrease in the amount of staining compared to normal tissue was detected in all cases except 17 of 93 cases. An average of 41.34% staining with CDK12 antibody was observed. Statistical analysis was performed on the age, tumor diameter, presence of lymphovascular invasion, TNM-S staging, stage and other tumor markers, as well as the data of those who progressed or died due to the disease. No statistically significant results were found regarding age, tumor diameter, lymphovascular invasion, TNM-S stage, stage, other tumor markers and progression-death. In the sub-histological types, the amount of staining in embryonal carcinoma and yolk sac tumor was found to be significantly less and statistically significant. Conclusion: A significant decrease in the amount of CDK12 protein was detected in the pathology specimens of TGCT cases. However, no significant relationship was found between the stage of the disease, progression and mortality.