Spatiality of gender oppression: The case of Siteler, Altındağ
Toplumsal cinsiyet baskısının mekansallığı: Siteler örneği, Altındağ
- Tez No: 300653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel mekan, yoksulluk, baskıcı mekan, ataerkil sistem, kamusal alan/mekan, baskı, toplumsal cinsiyet ilişkileri, üretim ve yeniden üretim mekanları, urban space, poverty, oppressive space, patriarchal system, public space/sphere, oppression, gender relations, spaces of production and reproduction
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez toplumsal cinsiyet tabanlı yoksulluk ile dışlanma ve kentsel mekan arasındaki ilişkiyi problematike etmektedir. kadınların ataerkil kentsel yerleşim alanlarında karşılaştıkları baskı formları -sömürü, güçsüzlük, kültürel emperyalizm, şiddet, marjinalleşme- her bir baskı biçiminin mekansal dinamiklerini belirlemek amacıyla incelenmiştir. Ankara'nın yoksul semtlerinden birisi olan ve erkek egemen mobilya üretiminin yoğunlaştığı Siteler'de bir alan araştırması yapılmıştır. Derinlemesine mülakatlar yardımıyla kadınların mekânsallaşmış baskı hakkındaki deneyim ve algıları belgenmiş ve teorik bölümde bununla ilgili olarak argümanlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis problematizes to relationship between gender based poverty and exclusion and urban space. Five forms of oppression, namely exploitation, powerlessness, cultural imperialism, violence, marginalization, faced by women in highly patriarchal urban setting are examined to identify the spatial dynamics of each forms of oppression. A field research was carried out in one of the poor neighborhood of Ankara; nearby Siteler where male dominated furniture production is carried out. Through the in-depth interviews, women?s perception and experience of spatialized oppression is documented and used to develop the arguments put forward in the theoretical section.