Camus: A rebel at the junction of existentialism and skepticism
Camus: Varoluşculuk ve kuşkuculuğun kesişim noktasında bir asi
- Tez No: 300668
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF HALİL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Saçma, Tanrı, Başkaldırı, Özgürlük, Yabancılaşma, The Absurd, God, Rebellion, Freedom, Alienation
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu tezin amacı, Albert Camus'nün varoluşculuk ve kuşkuculuk akımları içindeki duruşunu incelemek, birçok yönden düşüncelerinin temelini oluşturan yaşamına da gondermeler yaparak felsefesini tartışmak ve bugün de güncelliğini koruduğunu göstermektir.Varoluşculuğun farklı düşünürlerce farklı yorumlanması nedeniyle, bu tezin odak noktasında, konuyu Camus'nün nasıl ele aldığı bulunmaktadır. Bu amaçla, varoluşculuğa ait olduğu düşünülen saçma, intihar, Tanrı, başkaldırı, özgürlük ve yabancılaşma konularına Camus'nün nasıl yaklaştığına odaklanılmakta ve varoluşculuk ile kuşkuculuk arasındaki ilişki incelenmektedir.Camus'nün düşüncesine göre saçma, eşit olmayan iki kavram veya durum arasındaki çatışmadır. Buradaki beceri ise, saçmanın yol açtığı düş kırıklığına rağmen yaşama tutunabilmektedir. Dolayısıyla, Camus intihara karşı çıkar, çünkü intihar saçmaya baş eğmektir. Camus'ye göre, insan kendi yaşamına yine kendisi anlam kazandırır. Bunu yapabilmek için, insan Tanrı'nın varlığını sorgulayabilir ve metafizik bir başkaldırı yoluyla dünyanın saçmalığına, adaletsizliğine karşı çıkabilir. Ardından ise, dünyada bulunmadığına inandığı birlik ve düzeni kurabilir.Başkaldırı insana özgürlüğün yolunu açtığı için, Camus başkaldırıya büyük önem atfeder. Özgürlük ise Camus için vazgeçilmezdir çünkü özgürlükten yoksun olmak demek, otoriteye boyun eğmek ve dolayısı ile, insan onurunu yitirmek demektir.Yabancılaşma da Camus'nün ele aldığı ana temalardan biridir. İnsanın dünyaya `atılmışlığı' nın sonucunda ortaya çıkar ve insan durumunu simgeler.Tez, yukarıda sözü geçen konuları ayrıntılı biçimde incelemekte ve Camus'nün tüm önde gelen yapıtlarına göndermeler yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine Albert Camus?s stance in existentialism and scepticism, to discuss his philosophy by referring to his life, which, in many respects, forms a foundation for his philosophy and to exhibit that he maintains his contemporariness in the 21st century.As existentialism is treated differently by different philosophers, the main concern of the thesis is to discuss how Camus handles it. This is done by focusing on his approach to issues appearing commonly in existentialism, such as the absurd, suicide, God, rebellion, freedom, and alienation and by scrutinising the link between existentialism and skepticism.According to Camus, the absurd is the paradoxical condition caused by a contradiction or a confrontation of two unequal concepts or situations. The merit, for Camus, is to survive despite the disillusionment the absurd brings about. Consequently, he is against suicide because he regards it as surrender to the absurd. Camus claims that it is man himself who can make his own life meaningful. Thus, man may question the existence of God and revolt metaphysically against the absurdity and injustice in the world. The metaphysical rebel can then establish the unity and order that he believes is lacking in the world.Camus attaches great importance to rebellion because it brings man freedom. And freedom is indispensable because being deprived of freedom means submission to an authority and, therefore, loss of human dignity.Alienation is a major issue for Camus, too, as it is a result of man?s `thrownness? on to the world and displays the human situation.The thesis analyses the above items in detail with reference to all Camus?s major works.