Turizm ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between tourism and economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 300738
  2. Yazar: SEVDA ÇELİKKIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN UÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Türkiye, Ekonomik Büyüme, Granger Nedensellik, Tourism, Turkey, Economic Growth, Granger Causality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Turizm, sürekli yaşanılan yer dışında tüketici olarak yapılan seyahatler ve geçici konaklama olayıdır. Turizm ülke ekonomileri için hem en büyük döviz girdisi sağlayan sektörlerden birisi olması hem de alternatif istihdam alanları yaratması bakımından önemlidir. Bu nedenler turizmin ekonomi üzerindeki etkisini araştırmayı önemli hale getirmiştir. Bu çalışmanın amacı, turizm ve ekonomik büyüme arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek ve varsa bu ilişkinin yönünü belirlemeye çalışmaktır. 1985- 2010 dönemlerini kapsayan yıllık veriler kullanılarak yapılan test sonuçlarına göre, ekonomik büyümeden turizm gelirlerine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi çıkmıştır. Çalışmamızın iktisat literatürü açısından önemi ise literatürde yapılan çalışmalarda göz ardı edilen sermaye ve emek faktörlerinin modele dahil edilmiş ve zaman periyodunun geniş tutulmuş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Tourism means to travel as a consumer and to temporarily stay somewhere outside a residence. Tourism is very important for the economies of the countries due to the fact that it is not only one of the sectors that provides with foreign currency in flow but also provides with alternative employment. These reasons make the research concerning the effect of tourism on economy important. The reason of the study is to identify whether there is a relationship between the tourism and the economical growth and if there is, to determine the aspect of this relationship. According to the empirical results which are found by using the annual data for 1985- 2010 periods, there is undirectional causality running from economic growth to tourism revenues. The significance of our study for economics literature is that the capital and labour factors which are ignored in the previous studies of the literature are included in the model and the time period is kept longer.