Turizm, finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi: türkiye örneği
The relationship between tourism, financial development and economicgrowth: The case of Turkey
- Tez No: 893299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Turizm, finansal geliĢme, ekonomik büyüme DURULACAKTIR, Tourism, Financial Development, Economic Growth
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalıĢma, 1995-2020 yılları arasında turizm, finansal geliĢme ve ekonomik büyüme arasındaki iliĢkileri incelemektedir. Bu dönemde dünya ekonomisi, küreselleĢme ve teknolojik ilerlemeler gibi faktörlerle önemli değiĢikliklere uğramıĢ ve bu değiĢiklikler, turizm sektörü ve finansal sistemlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini derinleĢtirmiĢtir. AraĢtırmanın amacı, turizm gelirlerinin ekonomik büyümeye olan katkılarını ve finansal geliĢmenin bu süreçteki rolünü analiz etmektir. ÇalıĢmada, turizm sektörünün büyüme dinamiklerine nasıl etki ettiği ve geliĢmiĢ finansal sistemlerin ekonomik büyümeyi nasıl desteklediği ele alınmıĢtır. Sonuçlar, turizmin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve finansal geliĢmenin bu iliĢkiyi güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca, ticari açıklık oranı ve sermaye akıĢlarının da bu dinamikler üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. ÇalıĢma, politika yapıcılar ve ekonomistler için önemli çıkarımlar sunmakta ve turizm ile finansal geliĢme stratejilerinin ekonomik büyümeye katkı sağlayacak Ģekilde nasıl entegre edilebileceğine dair önerilerde bulunmaktadır. ÇalıĢmanın bulguları, ekonomik büyümeyi teĢvik etmek için turizm ve finansal sektörlerin nasıl etkin bir Ģekilde kullanılabileceği konusunda yeni bakıĢ açıları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between tourism, financial development and economic growth between 1995 and 2020. During this period, the world economy has undergone significant changes due to factors such as globalization and technological advances, and these changes have deepened the impact of the tourism sector and financial systems on economic growth. The aim of the study is to analyze the contribution of tourism revenues to economic growth and the role of financial development in this process. The study examines how the tourism sector affects growth dynamics and how advanced financial systems support economic growth. The results show that tourism has a positive impact on economic growth and financial development strengthens this relationship. The effects of trade openness and capital flows on these dynamics are also analyzed. The study provides important implications for policymakers and economists and suggests how tourism and financial development strategies can be integrated to contribute to economic growth. The findings of the study provide new insights on how tourism and financial sectors can be effectively utilized to promote economic growth.