İlk Çağ Anadolu medeniyetlerinde ekonomik hayatın gelişim süreçleri
Development process of economic life in the Anatolian civilizations in the Antuquity
- Tez No: 300737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İlk Çağ Anadolu Uygarlıkları, Uygarlıkların Ekonomileri, Anatolian Civilizations in the antiquity, Economies of Civilizations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
lk çağ döneminde her dönem olduğu gibi insanların coğrafi şartlara uygun yaşadıkları ve geçim kaynaklarının o şartlara uygun olduğu görülmektedir. İlk çağda Anadolu'da yaşamlarını sürdüren uygarlıklar, çevre uygarlıklar ve diğer etkileyen uygarlıkların yaşam tarzları bulundukları bölgenin iklim şartları ve coğrafi şartlarına göre şekillendi. Bu dönemde yaşayan devletlerin geçim kaynakları çoğunlukla tarım ve hayvancılıktı. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra; madencilikte, kara ve deniz ticaretiyle de yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Öyle ki kral yolunu inşa etmişlerdir. Günümüzde kullandığımız birçok nesne, o dönemden günümüze gelişerek gelmiştir. O dönemde ticarette ilk başlarda takas sistemi varken, Lidyalıların parayı icadıyla takas yerini sikkeler almıştır ve para kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan ticaret sonucunda o dönemlerde de rüşvetin olduğu görülmektedir, bunun yanı sıra tüccarlardan belirli oranlarda vergilerde alınmaktaydı. En önemli icatlardan biriside yazının bulunmasıdır. Sümerlerin yazıyı bulması o dönemler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Bugün kullandığımız takvim, matematiğin gelişmesi gökbilimi hakkında çalışmalar hepsi o devirlerde günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Bu amaçla ilk bölümde ilk çağ Anadolu uygarlıklarının ekonomik hayatı, çevre uygarlıkları ve Anadolu'ya etkileri, bu uygarlıkların geçim kaynakları ikinci bölümün konusu olmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise etkileyen diğer uygarlıklar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Like in every period, it is also seen in the antiquity (ancient times) that people lived in accordance with geographical conditions and their means of livelihood were conformed to those conditions. Civilizations who survived in Anatolia, surrounding civilizations and other influential civilizations were shaped their life styles in accordance with climate conditions and geographical conditions of region where they were. Means of livings of states lived in this period of time were mostly agriculture and stockbreeding. Beside agriculture and stockbreeding, they also maintained their life with mining, land and sea trade. So they built the Royal Road. Many objects that we have been using now came from that period by developing until today. While there was exchange system in trade at the beginning, coins replaced with exchange due to the invention of money by the Lydian and it was initiated to use money. As a result of trade made, it was seen that there was corruption at that period of time. In addition to that, a certain amounts of tax were taken from merchants. One of the most important inventions was the writing. Invention of writing by the Sumerians provided us to have knowledge of those periods. Calendar that we are using today, development of mathematics, studies about astronomy all came from those periods by developing until today. For that purpose, in the first part, it was emphasized on economic lives of Anatolian civilizations in the antiquity, surrounding civilizations and their influences on Anatolia, and the means of livelihood of these civilizations was the topic of the second part. In the last part of the study, other influential civilizations were discussed.