Nikelin Daphnia magna (Straus, 1820) (Crustacea: Cladocera) üzerine akut toksik etkisinin araştırılması
Investigation of acute toxicity of nickel to Daphnia magna (Straus, 1820) (Crustacea:Cladocera)
- Tez No: 300812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ATASAĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Daphnia magna, nikel, akut toksisite, LC50, Daphnia magna, nickel, acute toxicity, LC50
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bir ağır metal olan nikel toprakta, suda, havada kısaca her yerde bulunan yaygın bir elementtir. Bir çok endüstriyel üründe kullanılan nikel, sucul ekosisteme atmosferden, yağmur sularının yıkadığı topraktan, endüstriyel ve kentsel atıklarla ve erozyon aracılığıyla katılmaktadır. Bu çalışmada nikelin, bir sucul canlı olan, Daphnia magna üzerine 24 saatlik akut toksik etkisi araştırılmış ve LC50 değeri probit analizi yöntemi ile belirlenmiştir. Yapılan deneyler neticesinde D. magna üzerine nikelin 24 saatlik LC50 değeri 686 µg/L olarak tespit edilmiştir. Aynı zamanda Behrens-Karber yöntemiyle de 24 Saatlik LC50 değeri hesaplanmış ve 670 µg/L olarak bulunmuştur. Bu iki yöntemin sonuçları karşılaştırıldığında değerlerin birbirine çok yakın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nickel is a heavy metal which appears in soil, atmosphere and water, briefly it is a common element. Nickel is used in many industries and gets into aquatic ecosystem in many ways such as; from atmosphere and washed soil, with industrial and urban waste and because of erosion. In this study 24h acute toxicity of nickel to an aquatic organism Daphnia magna and LC50 value evaluated with Probit Analysis method. 24h LC50 estimated 686 µg/L, also it is found 670 µg/L with Behrens-Karber method. The two methods were found to be in good agreement.