Gebelik öncesi sağlık hizmetinin kalite ve etkinliğinin birinci üç ayda eritrosit içi folik asit ve serum çinko düzeyleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of prepregnancy health service quality and efficacy by first trimester red blood cell folic acid and serum zinc levels
- Tez No: 301175
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TUNCAY ÖZGÜNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Nöral tüp defekti, folik asit, eritrosit içi folik asit, çinko, Neural tube defect, folic acid, red blood cell folic acid, zinc
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine başvuran gebe ve üreme çağındaki gebe olmayan kadınların, açık nöral tüp defekti ile ilişkili olduğu bilinen eritrosit içi folik asit ve serum çinko düzeylerini ölçerek hastaların açık NTD açısından riskli olup olmadıklarını saptamaktır. Bunun yanında hastaların folik asitin önemi hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarını görmek ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeterliliğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu 12 haftanın altında gebeliği olan 97 hastadan, kontrol grubu ise herhangi bir şikayet ile Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran 98 kadından (15-45 yaş) oluşmaktadır. Tüm hastaların yaş, memeleket, meslek, obstetrik öyküleri kaydedildikten sonra gebe grubuna folik asit kullanıp kullanmadıkları, kullandılarsa dozu ve süresi, folik asitin gebelikteki rolünden haberdar olup olmadıkları sorulmuştur. Gebe olmayan gruba da folik asitin gebelikteki rolü sorulmuştur. Hastalarımızın eritrosit içi folik asit düzeyleri ve serum çinko düzeylerine bakılmıştır.Bulgular: Çalışma ve kontrol gruplarının eritrosit içi folik asit düzeyleri anlamlı olarak farklıdır (p=0,003). Gebe grubunda da folik asit kullanan ve kullanmayan hastaların eritrosit içi folik asit düzeyleri anlamlı olarak farklı bulunmuştur (p=0,037).Çalışmaya katılan hastalara folik asitin gebelikteki rolü sorulduğunda hastalarımızın % 90,8'inin folik asitten haberdar olmadığı anlaşılmıştır. Serum çinko düzeylerinin ise iki grup arasında anlamlı fark göstermediği (p=0,113) ve normal sınırlarda olduğu saptanmıştır.Sonuç: Gebelerin yeteri kadar desteklenemeyen folik asit ihtiyacı gıdalara folik asit eklenerek karşılanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed at determining the risk of open NTD for pregnant and nonpregnant childbearing aged women who attended Department of Obstetrics and Gynecology of Cukurova University Medical School by measuring red blood cell folic acid and serum zinc levels. In the meantime we aimed at evaluating whether they know about the role of folic acid in pregnancy and efficacy of preregnancy health service.Materials and methods: Study group consists of 97 pregnant who are less than 12 weeks and control group consits of 98 women aged 15-45 years who attended Gynecology Department for any symptom. After recording age, country, occupation and obstetric history we asked pregnant group whether they use folic acid and know about folic acid. We asked nonpregnant group about the role of folic acid in pregnancy. Then we evaluate red blood cell folic acid and serum zinc levels of all patients.Results: There is a significant difference between red blood cell folic acid levels of two groups (p=0.003) and levels of pregnants who use and do not use folic acid (0.037). We established 90.8% of women do not know about the significance of folic acid in pregnancy. We saw that serum zinc levels are normal range and there is no significant difference between groups (p=0.113).Conclusion: A cosiderable proportion of women is at risk of having baby with NTD. This should be remedied by adding folic acid to nutrients.