Doğum sonu depresyon riski ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
The risk of postpartum depression and determine the factors related
- Tez No: 314332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MİNE YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu depresyon, risk faktörleri, EPDS ölçeği, ebelik, Postpartum depression, risk factors, EPDS scale, midwifery
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZETDoğum Sonu Depresyon Riski Ve İlişkili Faktörlerin BelirlenmesiDerya Arslan. Araştırma, Mersin İli Toroslar ve Akdeniz İlçelerinde Aile Sağlığı Merkezlerinde doğum sonu depresyon gelişme riskini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılan analitik ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, Mersin ili Toroslar ve Akdeniz ilçelerine bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran bir yaşından küçük çocuğu olan gönüllü 250 anne oluşturdu. Araştırmanın verileri, yüz yüze görüşme yöntemiyle doldurulan anne tanıtım formu ve annelerin kendileri tarafından doldurulan Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ile toplandı. Ölçek kesme puanı 12 ve üstü olarak alındı.Veriler SPSS for Windows 11,5 programında; ortalama, yüzdelik sayılar, Pearson Chi-Square testi kullanılarak değerlendirildi. Epidemiyolojik ölçüt olarak %95 güven aralığı (GA) içinde Odds Ratio (OR) belirtildi.Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği'ne göre doğum sonu depresyon riski %28,4 olarak bulundu. Annenin mesleği, eğitim durumu, eşin eğitim durumu, ilk evlenme yaşı, akraba evliliği, ailede yaşayan kişi sayısı, şiddet görme durumu, gebelik sayısı ve yaşayan çocuk sayısı, gebeliğin istenme durumu, doğum sonu süre, doğum öncesi ve doğum sonu dönem ruhsal sorun yaşanma varlığı gibi değişkenler depresyon riski açısından karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulundu (p0,05).Doğum sonu depresyon açısından lohusa izlemlerinin risk yaklaşımı doğrultusunda yapılması ve sağlık çalışanlarının özelliklede ebelerin danışmanlık hizmetinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Risk Of Postpartum Depressıon And Determine The Factors RelatedDerya Arslan. Research, in Mersin province on the Mediterranean and the Taurus family health Centers and the townships and the associated risk of depression at the end of the development of the analytical and descriptive to determine factors that made a work in progress. The 250 mothers, applied to Toroslar and Akdeniz Family Health centers in Mersin city, who has younger than 1 year old babies formed a basis for this study as the universe. After the mother were informed about the the research subject, they are asked to sign approval forms. By the help of face to face interview method, mother introduction form and EPDS form were filled by mothers. The cut-off point of EPDS was taken as 12 and over. The data is analyzed by the program of SPSS for Windows 11,5 (Statistical Package for Social Sciences) using the tests of average, percentage numbers, Pearson Chi-Square. Epidemiological criteria within the confidence interval (GA) as the Odds Ratio (OR) was specified.According to EPDS, the incidence of postpartum depression is % 28,4. Mother's occupation, mother's education level, co-educational status, age at first marriage, marriage between relatives, the number of people living in the family, violence, status, pregnancy, live birth, of children living in low numbers, complic pregnancy and health problems during pregnancy, postpartum period, pre-natal of experiencing psychological problems and the postnatal period compared with the presence of significant differences in terms of variables such as the risk of depression (p 0.05).Postpartum depressıon in mothers often assessed in terms of consultancy services and health care workers should be strengthened, especially midwives.