Çocuklarda şaşılık cerrahisinde sevofluran ve sevofluran-desfluran anestezisinin hemodinami, derlenme ve erken ajitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The ınvestigation of the effects of sevoflurane and sevoflurane-desflurane anesthesia on hemodynamics, emergence and early agitation in children strabismus surgery
- Tez No: 301176
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran, desfluran, hemodinamik parametreler, derlenme, erken ajitasyon, Sevoflurane, desflurane, hemodynamic parameters, emergence, early agitation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çocuklarda Şaşılık Cerrahisinde Sevofluran ve Sevofluran-Desfluran Anestezisinin Hemodinami, Derlenme ve Erken Ajitasyon Üzerine Etkilerinin KarşılaştırılmasıAmaç: Çalışmamızda şaşılık cerrahisi uygulanan çocuklarda sevofluran anestezisi ve sevofluran ile indüksiyon sonrası desfluran anestezisinin hemodinami, derlenme ve erken ajitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Danışma Kurulu onayı ve ebeveynlerin yazılı ve sözlü izni alınarak, elektif şaşılık cerrahisi uygulanacak American Society of Anesthesiology (ASA) I-II grubu, 2-10 yaşları arasında 42 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele seçimle 2 gruba ayrıldı.Anestezi indüksiyonu, uygun yüz maskesi kullanılarak, % 6-8 konsantrasyonda sevofluran, % 50 azot protoksit ve % 50 oksijen karışımı ile sağlandı. Anestezi idamesi grup 1'de sevofluran konsantrasyonu % 1-2, grup 2'de desfluran konsantrasyonu % 4-6 olacak şekilde sağlandı.Olguların sistolik ve diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı, periferik arteriyel oksijen satürasyonu değerleri kaydedildi. Kayıtlar indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası, cerrahinin 15. dk, 30. dk, 45. dk ve 60'ncı dakikalarını kapsadı. Operasyon süresi, ekstübasyon, göz açma, uyarılara riayet, oryantasyon süreleri ile bulantı-kusma, laringospazm ve diğer yan etkiler kaydedildi.Operasyon bitiminde postoperatif 1. dk, 5. dk, 15.dk, 30.dk, 60. dakikalarda hemodinamik parametreler ve Modifiye Aldrete Derlenme Skoru, Pediatrik Anestezi Deliryum Skalası ve Watcha Davranış Skalası değerleri kaydedildi.Bulgular: Demografik veriler birbirine benzerdi. Yapılan ölçümlerde sistolik ve diyastolik kan basıncı, kalp atım hızı, SpO2 değerlerinin benzer olduğu gözlendi. Ekstübasyon, göz açma, uyarılara riayet, oryantasyon süreleri Grup 2'de Grup 1'den daha kısa saptandı. Modifiye Aldrete Derlenme Skoru, Pediatrik Anestezi Deliryum Skalası ve Watcha Davranış Skalası değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel açıdan fark saptanmadı. Hiçbir olguda öksürük, nefes tutulması, laringospazm görülmedi.Sonuç: Sevofluran ve sevofluran ile indüksiyon sonrası desfluran anestezisi uygulanan çocuklarda hemodinamik değişikliklerin, derlenmenin, postoperatif ajitasyonun ve bulantı-kusmanın benzer olması, buna karşın desfluran anestezisinin daha kısa ekstübasyon, göz açma, uyarılara riayet ve oryantasyon süreleri sağlaması nedeniyle çocuklarda anestezi idamesinde sevoflurana tercih edilebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The Investigation of the Effects of Sevoflurane and Sevoflurane-Desflurane Anesthesia on Hemodynamics, Emergence and Early Agitation in Children Strabismus SurgeryPurpose: In our study, we aimed to investigate the effects of sevoflurane anesthesia and desflurane anesthesia applied after sevoflurane induction on hemodynamics, emergence and early agitation in the children who had strabismus surgery.Material and Method: Totally 42 patients whose ages ranged between 2 and 10 and from the group of American Society of Anesthesiology (ASA) I-II who would have elective strabismus surgery were taken into the scope of this study after the consent of Çukurova University Faculty of Medicine Advisory Committee of Ethics and the written and oral consents of the parents had been taken. The patients were classified into two groups randomly.The anesthesia induction was provided with the mixture of 50% nitrous oxide, 50% oxygen and 6-8% concentration of sevoflurane by using the appropriate face mask. The maintenance of anesthesia was provided for sevoflurane concentration to be 1-2% in group 1 and for desflurane concentration to be 4-6% in group 2.The systolic and diastolic blood pressures, heart pulse rate and peripheral arterial oxygen saturation values of the cases were recorded. The records covered the minutes before induction, after the induction, after the intubation and the 15th, 30th, 45th and 60th minutes of the surgery. The operation time, the extubation, eye opening, obeying the warnings and orientation times and nausea-vomiting, laryngospasm and other adverse affects were recorded.Hemodynamic parameters, Modified Aldrete Emergence Score, Pediatric Anesthesia Delirium Scale and Watcha Behaviour Scale were recorded at 1st, 5th, 15th, 30th and 60th minutes in postoperative period.Findings: It was observed that systolic and diastolic blood pressures, heart pulse rate and SpO2 values were similar in two groups. It was also seen that extubation, eye opening, obeying the warnings, orientation spans were shorter in Group 2 than Group 1. No statistically significant difference was found in terms of Modified Aldrete Emergence Score, Pediatric Anesthesia Delirium Scale and Watcha Behavior Scale values. No cough, breath holding, laringospazm was occurred.Result: It was concluded that desflurane anesthesia applied after sevoflurane induction can be preferred to sevoflurane in maintenance of anesthesia for pediatric patients, since it provides shorter times of extubation, eye-opening, obeying the warnings and orientation, and gives similar results in terms of hemodynamic changes, emergence, postoperative agitation and nausea-vomiting.