Sıçanlarda kolit modelinde etil pirüvatın inflamatuar yanıt üzerine etkisinin araştırılması
Investıgatıon of the effects of ethyl pyruvate on the ınflamatory response in rat colitis model
  1. Tez No: 301231
  2. Yazar: NAZIM GÜREŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILMAZ, DOÇ. DR. ENSARİ GÜNELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolit, Etil Pirüvat, Sıçan, Colitis, Ethyl Pyruvate, Rat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalıkları, morbidite ve mortalite ile seyredebilen, Dünya genelinde yaygın ve etkili tedavi arayışları süren hastalıklardır. Bu çalışmada bir antiinflamatuar ve antioksidan etkili bir ajan olan etil pirüvatın (EP) deneysel kolit modelindeki etkisi araştırıldı. Yöntem: On yedi Wistar sıçan 3 gruba ayrıldı. Sham grubunda (n=3) kolit modeli ve tedavi uygulanmadı; EP grubunda (n=7) ve SF (Serum Fizyolojik) grubunda (n=7) %6 `lık asetik asit ile kolit modeli oluşturuldu. EP grubuna 7 gün boyunca EP (50 mg/kg), SF grubuna da aynı sürede ve aynı miktarda SF subkutan olarak uygulandı. Sıçanların ağırlıkları tartılarak ağırlık değişimleri ölçüldü. 7. günün sonunda tüm hayvanlar sakrifiye edildi. Çıkarılan distal kolon segmentleri histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelendi. Bulgular: Çıkarılan distal kolon segmentlerinde EP grubunda SF grubuna göre histopatolojik olarak iyileşme gözlendi. MDA parametreleri EP grubunda SF grubuna göre daha düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. EP grubundaki sıçanlarda SF grubundakilere göre daha belirgin ağırlık artışı görülmesine rağmen bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: EP sıçanlardaki koliti iyileştirmektedir. Böylelikle, inflamatuar bağırsak hastalıklarının tedavisinde etkili bir ajan olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectıve: Inflamatory bowel diseases are common worlwide health problems that results in morbidity and mortality and many efforts of effective treatment are still in progress for them. In this study, we evaluated the effects of ethyl pyruvate (EP), an antiinflamatory and antioxidant agents, in the model of acute rat colitis. Method: Colitis were induced by distal instillation of % 6 acetic acid. Seventeen Wistar albino rat was divided 3 groups. In Sham group ( n=3) , neither colitis induced and nor treatment were given. Both EP groups and SF (fisiologic serum) groups were treated 7 days along by subcutenous administration of equal volume of EP (50 mg/kg) and SF to each group separetely. At the end of this period, rats were sacrified and their distal colonic segments were extracted. Results: On histopathological examination, mucosal ulceration and inflamation were more severe in SP group rather than the EP group; thus EP group had more healing. These result has proved by statistically. MDA analysis results were in EP group more modarate; but, showed no statistical meaning. When comparasion of the mean weight values, EP group has more prominent increase than the SF group; but, also showed no statistical meaning. Conclusıon: EP improves colitis in rats and it may be promising agent for the treatment of inflamatory bowel diseases.