Kronik hastalığı olan ergenlerin hastalığı algılamaları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişki
The relatıonshıp between the ıllness perceptıon of the adolescents wıth chronıc ıllness, and the level of anxıety and depressıon
- Tez No: 301232
- Danışmanlar: PROF. DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, ergen, hastalık algısı, hemşirelik, depresyon ve anksiyete, Chronic illness, adolescence, illness perception, nursing, depression, anxiety
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırma kronik hastalığı olan ergenlerin hastalığı algılamaları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesinde yatan, 10?19 yaşları arasında, kronik hastalığı olan (hematoloji, böbrek, kalp hast. vb.) ergenler oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak, Hastalık Algı Ölçeği (HAÖ) , Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği(ÇDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği(BAÖ) kullanılmıştır. Araştırmada hastalık algısı ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla pearson korelasyon testi uygulanmıştır.Hastalık Algı Ölçeği alt boyutları ilişkisi incelendiğinde; hastalığı anlama ile tedavi kontrol ve kişisel kontrol arasında pozitif yönde, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile negatif yönde, anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ergen hastaların hastalığı anlamaları arttıkça, hastalığı ve tedaviyi kontrol edebildiklerine olan inançları da artmış, hastalık sonuçları hakkında olumsuz algı azalmıştır. Olumsuz hastalık algısına sahip olan ergenlerin, depresyon ve anksiyete düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Hastalığın süresi hakkındaki inançlar ile anksiyete ve depresyon arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönlü ve ancak anlamlı olmayan (p>0,05) bir ilişki saptanmıştır.Hemşirelere araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, kronik hastalığı olan ergenlerde olası psikososyal sorunların önüne geçilebilmesi için hastaların hastalığı nasıl algıladıklarını erken değerlendirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the illness perception of the adolescents with chronic illnesses, and the level of anxiety and depression.The adolescents with chronic illness (i.e. haematology, kidney, heart, etc.), who are between 10-19 years of age and staying in Ege University Children?s Hospital constituted the sample of the study. In order to collect the data of the study, Illness Perception Scale (IPQ), Depression Scale for Children (DSC) and Beck Anxiety Scale (BAS) were used. Pearson correlation test was applied so as to examine the relationship between the illness perception, and depression and anxiety.According to the results of this study, the more the adolescent patients? understanding the illness increased, the more their beliefs that they can control the illness and treatment increased, and negative perception about the illness decreased. The depression and anxiety levels of the adolescents having negative illness perception were found to be higher. A relationship (p>0,05) which is statistically positively oriented and is not significant was determined between the beliefs regarding the illness period, and anxiety and depression.The nurses on the basis of the results of the study, adolescents with chronic disease patients to pass in front of potential psychosocial problems, perception of disease, early reviews are proposed.