Pediyatrik şaşılık cerrahisinde endotrakeal tüp ile fleksibl laringeal maske'nin postoperatif komplikasyonlar ve ajitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Compare the effects of endotracheal entubation and flexible laryngeal mask on the complications and agitations can be seen in postoperative period of the pediatric strabismus surgery
  1. Tez No: 301267
  2. Yazar: SELMA DURU BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik şaşılık cerrahisi, endotrakeal tüp, fleksibl laringeal maske, postoperatif ajitasyon, Pediatric strabismus surgery, Endotracheal tube, Flexible laryngeal mask, Postoperative agitation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Genel anestezi uygulamaları sırasında hava yolu güvenliğinin sağlanması amacıyla çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Fleksibl laringeal maske (FLMA) baş ve boyun cerrahisinde kullanılabilmesi, cerrahi sahadan uzaklaşırken yerinden kayma riskini minimalize edebilmesi gibi avantajlar sağlar. Bu çalışmada şaşılık cerrahisi planlanan pediyatrik hastalarda endotrakeal entübasyon ile fleksibl laringeal maskenin postoperatif dönemde görülebilen komplikasyonlar ve ajitasyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Çalışma, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmaları Değerlendirme Komisyonu'ndan onay alındıktan sonra, genel anestezi altında şaşılık cerrahisi planlanan, American Society of Anesthesiologists (ASA) klinik skoru I-II, 0?16 yaş aralığındaki, toplam 50 hasta üzerinde yapıldı.Grup ETT 'de (n=25) hastalara endotrakeal tüp (ETT), grup FLMA'da (n=25) ise fleksibl laringeal maske yerleştirildi. Olguların demografik verileri, operasyon özellikleri, hava yolu araçlarını yerleştirme süreleri ve girişim sayıları, hemodinamik ve solunumsal parametreler postoperatif dönemdeki komplikasyonlar, postoperatif ağrı ve ajitasyon durumları kaydedildi.Yapılan ölçümlerde demografik veriler, operasyon özellikleri, hemodinamik ve solunumsal parametreler her iki gruptada benzer bulundu (p>0.05). FLMA'nın yerleştirme süresinin ETT yerleştirme süresine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p=0.02). Postoperatif komplikasyonlardan ekstübasyon sonrası laringospazm görülme oranı ETT uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0.037). Postoperatif 15.dakikada boğaz ağrısı ETT uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.003). Postoperatif ağrı ve ajitasyon değerleri her iki grupta da benzer bulundu.Sonuç olarak Fleksibl laringeal maskenin endotrakeal entübasyona göre daha az postoperatif komplikasyona neden olduğunu, ancak daha anlamlı sonuçlara ulaşılabilmesi için daha fazla sayıda hasta ile çalışma yapılması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
During general anesthesia practice, several instruments are used to provide airway safety. Flexible laryngeal mask has advantages like to be usefull in head and neck surgery, it gets away from surgery field and minimize dislocation. In this study it is aimed to compare the effects of endotracheal entubation and flexible laryngeal mask on the complications and agitations can be seen in postoperative period.This study is performed after Mersin University Medical Faculty Scientific Research Committee?s approval in totally 50 elective strabismus surgery patients who were between 0-16 ages and who had American Society of Anesthesiologists (ASA) I-II clinical score.In group ETT (n=25) endotracheal tube were placed and in group FLMA (n=25) flexible laryngeal mask were placed.The demografic datas, operation properties, the duration of airway device placements, attempt issues, hemodynamic and respiratory parameters, postoperative complications, postoperative agitation and pain status of patients were recorded.In measurements demografic datas, operation properties, hemodynamic and respiratory parameters were similar in both group(p>0.05). It is determined that the duration of FLMA placement was significantly and statistically lower than ETT placement duration (p=0.02). As a postoperative complication, laryngospasm seen after extubation was significantly higher in ETT group than FLMA group (p=0.037). bronchospasm was not seen in both group. Throat pain seen postoperatively 15. minute was statistically higher in ETT group (p=0.003). Postoperative pain and agitation values were similar in each groups.As a result it is concluded that FLMA provides less postoperative complications than ETT however to get more meaningfull results it is needed studies with more patient populations.