Mesane ve prostat kanserlerinde perfüzyon bilgisayarlı tomografi incelemesinin etkinliği
Mesane ve prostat kanserlerinde perfüzyon bilgisayarlı tomografi incelemesinin etkinliği
  1. Tez No: 301331
  2. Yazar: TUĞBA AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi Perfüzyon (BTP), prostat kanseri, mesane kanseri, Perfusion Computed Tomography (PCT), prostate cancer, bladder cancer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızın amacı mesane ve prostat kanserli hastalarda, benign-malign kitle ayrımında perfüzyon BT'nin etkinliğini araştırmaktır.Ufuk Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı'na, 2010-2011 yılları arasında, prostat ve mesane kanseri ön tanılarıyla başvuran, yaşları 51-81(ortalama 67) arasında değişen, 2 kadın ve 23 erkek hasta çalışmaya dahil edilmiştir.Çalışmamıza dahil edilen hastaların BT tetkikleri ana bilim dalımızda bulunan tomografi cihazı (Lightspeed 16 GE Healthcare,Milwaukee, Wisconsin, USA) ile yapılmıştır. Önce scout ve standart kontrastsız görüntüler alınarak daha sonraki perfüzyon görüntüleme için kesit pozisyonu belirlenmiştir. Cihazımızla elde edilen görüntüler, çalışma istasyonunda (Advantage Windows 4.2; GE Medical Systems), perfüzyon yazılımı ile (GE Perfusion 2.6.9) haritalara dönüştürülmüştür. Prostat parankimine ve mesane kitlelerine, her dört düzeyde de, birden fazla ROİ yerleştirilmiş; ancak istatiksel analiz için yalnızca en yüksek değerleri içeren ROİ değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, prostat ve mesane patolojileri ile normal kas dokularından, perfüzyon parametreleri olarak permeabilite (PS), kan hacmi (BV), kan akımı (BF), ortalama geçiş zamanı (MTT) elde edilmiştir. Mesane ve prostat patolojilerinde, normal kas dokularına göre anlamlı şekilde daha yüksek BF, BV ve PS değerleri izlenmiştir. Benzer şekilde hem benign hemde malign kitlelerde normal kas dokularına göre yüksek BF, BV ve PS değerleri bulunmuştur. Malign ve benign lezyonların ortalama perfüzyon değerleri karşılaştırıldığında; malign kitlelerde perfüzyon değerleri, MTT dışında, anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Bu bulgu benign-malign ayrımı için, MTT dışındaki ortalama perfüzyon değerlerinin kullanılabileceğini düşündürmektedir.Literatürde mesane ve prostat kanserlerinde perfüzyon BT çalışmalarına nadir rastlandığından, çalışmamız bu konuda özgün bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to show the benefits of CT perfusion technique in patients with bladder and prostate malignancy.25 patients were included to the study held at the radiology department of the Ufuk University during years 2010 and 2011. Patients underwent to routine CT scan which was followed by aquisiton of time-density chart and ended with perfusion mapping of the tumoral tissues. Values have been obtained at multiple levels, but only the highest value containing ROI?s were evaluated for statistical analysis.Prostate and bladder pathologies showed higher values for blood flow (BF), blood volume (BV) and permeability (PS) measurements than the normal muscular tissue. The parameters above, showed significant higher rates in malignant masses in difference with benign pathologies. Mean transition time (MTT) measurements were not statistically significant in differentiation of pathologies in our study.Perfusion computed tomography is a relatively new technique that allows rapid qualitative and quantitative evaluation of tissue perfusion by generating maps of blood flow, blood volume, permeability and mean transit time. This study analyses the technique, clinical applications, and benefits of perfusion CT on prostate and bladder malignancies.