Eşi alkol bağımlısı olan ve olmayan kadınların anne-baba kabul-reddi, psikolojik uyum, eş kabul-reddi ve eşler arası çatışma açısından incelenmesi
Investigation of parental and ıntimate partner acceptance-rejection, marital conflict and psychological adjustment of alcoholics or non-alcoholics? wives
- Tez No: 301357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ VARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Eşi alkol bağımlısı olan kadınlar, kabul-red, psikolojik uyum, eşler arası çatışma, Women married to alcoholics, acceptance-rejection, psychological adjustment, inter-partner conflict/problem
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmada eşi alkol bağımlsı olan 69 (%49.29) kadın ile eşi alkol bağımlısı olmayan 71 (%50.71) kadın anne ve baba kabul-reddi, psikolojik uyum, eş kabul-reddi ve eşler arası çatışma açısından karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Araştırmada Rohner'in (1986, 1999) geliştirdiği Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği Anne ve Baba formları, Kişilik Değerlendirme Ölçeği ve Eş Kabul-Red Ölçeği uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular eşi alkol bağımlısı olan kadınların anneleri ile olan ilişkide normal kadınlara göre daha yüksek düzeyde ihmal ve ayrışmamış red algıladıklarını göstermiştir. Eşi alkol bağımlısı olan ve olmayan kadınlar babalarıyla ilişkide algıladıkları kabul-red açısından farklılaşmamışlardır. Eşi alkol bağımlısı olan kadınlar, normal kadınlara göre, eşleriyle daha fazla çatışma ve kavgaya giren, evlilikte çıkan sorunlarını çözemeyen ve bunların sonucunda da kaçınılmaz olarak evliliklerinden çok daha az memnun olan kadınlar olarak belirmiştir.Genel psikolojik uyum açısından, bulgular eşi alkol bağımlısı olan kadınların genel psikolojik uyumlarının eşi alkol bağımlısı olmayan kadınlara göre daha sağlıksız olduğunu ortaya koymuştur. Eşi alkol bağımlısı olan kadınlar normal kadınlara göre daha olumsuz bir benlik algısına sahiptirler ve uygun duygusal tepkiler vermekte zorlanmaktadırlar. Çocuklukta ebeveynler ile yaşananların bugünkü psikolojik uyum üzerindeki etkisinde eş kabulününün aracılık etkisinin incelendiğinde, eşi alkol bağımlısı olan kadınların bugünkü psikolojik uyumları sadece yakın ilişkilerinde algıladıkları kabul-redde bağlı görülürken, normal kadınların psikojik uyumları hem çocuklukta anneleriyle ilişkide hem de bugünklü yakın ilişkilerinde algıladıkları kabul-redle ilişkilidir. Diğer yanda, babalarla ilgili bulgulara bakıldığında, bağımlı grupta, eş kabul-reddinin psikolojik uyum üzerinde hiç bir aracılık etkisi yokken, normal grupta yer alan kadınlar için eş kabul-reddi çocuklukta algılamış olan baba kabulü ile psikolojik uyum arasındaki ilişkiye kısmi aracılık etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 69 (49.29%) women married to alcoholics and 71 (50.71%) married to non-alcoholic were compared in terms of parental acceptance-rejection, psychological adjustment, intimate partner acceptance-rejection and inter-partner conflict/problem. Subjects were administered Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, Personality Assessment Questionnaire, and Intimate Partner Acceptance-Rejection/Control Questionnaire developed by Rohner (1986/1999).The study revealed that alcoholics? wives perceived more neglect and undifferentiated rejection than non-alcoholics? wives. The two groups did not differ in terms of paternal acceptance-rejection. Compared to the women married to non-alcoholics, women married to alcoholics appeared to have more confict with their husbands, were less able to resolve their problems and and as a result less satisfied with their marriages.In terms of general psychological adjustment, the findings of this study demonstrated that alcoholics?wives were less adjusted than the wives of non-alcoholics. Wives of alcoholics had a more negative self-concept and had more difficulty in giving appropriate emotional responses. When the mediation effect of intimate partner acceptance on the relationship between maternal acceptance- rejection and current psychological adjustment was examined, it was found intimate partner acceptance had a full mediating effect in the dependent group and a partial mediating effect in the non-dependent group. In terms of paternal acceptance-rejection, while intimate partner acceptance had no the mediation effect on the relationship between paternal acceptance- rejection and current psychological adjustment in the dependent group, in the non-dependent it had a partial effect.