Doğum eyleminin birinci evresindeki maternal mobilizasyonun fetüs ve yenidoğan üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
The effect of maternal mobilization on the fetus and newborn during first stage of labour
- Tez No: 301396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN SOĞUKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum eyleminin birinci evresi, mobilizasyon, gebe, fetus ve yenidoğan, First phase of delivery, mobilization, pregnant, fetus and newborn
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırma doğum eyleminin birinci evresindeki maternal mobilizasyonun fetus ve yenidoğan üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla, randomize kontrollü bir vaka-kontrol çalışması olarak uygulanmıştır.Araştırma, T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Buca Kadın Doğum ve ÇocukHastalıkları Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Doğumhane ünitesine başvuran, çalışmaya katılmaya istekli, 38-42'inci gebelik haftasında olan, spontan doğum yapması beklenen primipar ve multipar gebeler çalışma kapsamına alınmıştır. Daha önce hazırlanan randomizasyon şemasına uygun olarak 50 gebe vaka grubuna(mobilize olan gebeler), 50 gebe kontrol grubuna (travay süresince yatağa bağımlı gebeler) atanmış olup toplam 100 vaka ile çalışma tamamlanmıştır.Her iki grup gebelerde de dilatasyon 5 cm iken Nonstress Test uygulanmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından tek kör olarak `Reaktif' ya da `Nonreaktif `olarak kaydedilmiştir. Yine her iki gruptaki gebelerin de travay süreleri, doğum şekilleri, yenidoğanlarının I.ve V.dakika Apgar skorları, oksijen saturasyon düzeyleri ve 15'inci ve 120'nci dakika nöroadaptif kapasite skorları araştırmacı tarafından değerlendirilerek kaydedilmiş ve istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.Araştırma sonucunda doğum eyleminin birinci evresinde mobilize olan gebelerde mobilize olmayan gebelere göre doğum eyleminin birinci evresinin daha kısa sürdüğü, normal spontan doğum oranının daha fazla olduğu ve sezaryen ile doğum oranının daha az olduğu, yenidoğanın I. ve V. dak Apgar skorlarının I.dakika oksijen saturasyon düzeyleri ve 15'inci ve 120'nci dakika nöroadaptif kapasite skorlarının anlamlı bir sekilde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Çalışmadan elde edilen bulgular, doğum eyleminin birinci evresinde gebelere hareket özgürlüğü sağlanarak mobilize edilmelerinin birinci evrenin daha kısa sürede tamamlanmasında, sezaryen oranlarının azaltılmasında ve yenidoğanın iyilik düzeyinin daha yüksek olmasında etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The research has been carried out as a randomized controlled case-control study, in order to evaluate the effects of maternal mobilization on fetus and newborn in the first phase of birth.The research has been carried out in T.R. Ministry of Health Izmir Buca Gynecology and Pediatrics Hospital. The primipara and multipara pregnant women, who applied to delivery room unit, who were willing to participate in this study, who were in between 38th and 42nd gestation week, who were expected to have spontaneous delivery, have been included in this research. In accordance with the previously prepared randomization scheme, 50 pregnant women have been designated for case group (mobilized pregnant women) and 50 pregnant women have been designated for control group (stay in bed pregnant women throughout the labor) and the research has been completed with 100 cases overall.While the dilatation was 5 cm in each group of pregnant women, Non-stress Test has been applied and has been recorded as `Reactive? or `Nonreactive? by the Obstetrician and Gynecologist as single-blind. Again, the labor durations and delivery methods of the pregnant women, 1st and 5th minute Apgar scores, oxygen saturation level and 15th and 120th minute neuro-adaptive capacity scores of the newborns have been evaluated and recorded by the researcher and they were compared statistically.At the end of the research, It has been determined that in comparison to immobilized pregnant women, the first phase of the delivery was shorter, the rate of normal spontaneous delivery was higher and the rate of caesarean section was lower and 1st and 5th minute Apgar scores, 1st minute oxygen saturation level and 15th and 120th minute neuro-adaptive capacity scores of newborns were meaningfully higher in mobilized pregnant women. The findings of this study have shown that the mobilization of pregnant women in first phase of the delivery had effects on shorter first phase periods, decreased level of caesarian section rates and on higher well-being levels of the newborns.