Jinekolojik muayene sırasında kadınların hemşirelik yaklaşımlarına yönelik aldıkları hizmetler ve beklentileri
The nursing services concerning nursing approaches and expectations of women during gynecological examination
- Tez No: 301460
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik hizmetleri, jinekolojik muayene, hasta beklentileri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Özmen, N. Jinekolojik Muayene Sırasında Kadınların Hemşirelik Yaklaşımlarına Yönelik Aldıkları Hizmetler ve Beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012.Araştırma, jinekolojik muayene sırasında kadınların hemşirelik yaklaşımlarına yönelik aldıkları hizmetler ve beklentilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji polikliniğine bir yıl içinde başvuran kadınlardan ?Evrendeki Birey Sayısı Bilinen Örneklem Genişliği Fomülü? ile hesaplanarak 380 kadın alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Veriler SPSS 15.0 Windows paket programında; Tanımlayıcı İstatistikler (sayı, yüzde), Ki-kare ve Fisher Kesin Ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda kadınlar 24 ile 59 yaş arasında, %75'i lise mezunu olup %99.2'si evlidir. Jinekolojik muayenede aldıkları hizmetlere yönelik olarak kadınların %87.9'u hemşirenin muayene boyunca kendisiyle ilgilenmediğini, %89.3'ü soru ve endişelerini ifade etmesine fırsat tanımadığını, %48.4'ü muayene öncesi işlem hakkında bilgi vermediğini ifade etmiştir. Kadınların %87.9'u hemşirenin muayene masasına geçmesine yardımcı olmadığını, %92.6'sı muayene masasına geçerken ve pozisyon alırken mahremiyetini korumadığını düşünmesine rağmen %60.5'i hemşirenin mahremiyetini koruyucu önlemler aldığını ifade etmiştir. Kadınların %99.2'si hemşirenin muayene süresince kendisine destek olmadığını, %92.1'i hemşirenin hizmeti sunmak için gerekli bilgi ve becerisi olmadığını ifade etmiştir. Kadınların %97.6'sı beklentilerinin karşılanmadığını belirtmiştir. Kadınların %92.4'ü hemşirenin olumlu iletişim tekniklerini kullanmasını, %61.6'sı işlemler ve sonuçlarına yönelik bilgi vermesini istemektedirler. Kadınların eğitim ve gelir durumlarına göre beklentilerinin karşılanma durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda jinekoloji polikliniği hemşiresinin görev tanımının yapılması ve hemşirelik hizmetlerinin hasta beklentileri doğrultusunda düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Özmen, N. The Nursing Services Concerning Nursing Approaches and Expectations of Women during Gynecological Examination, Hacettepe University Institute of Health Sciences Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2012This descriptive study was performed to determine the approach of the nurses concerning the provided nursing services and the expectations of women from the nurses during gynecological examination. The sampling of the study was done among women who were admitted to the Gynecology Outpatient Clinics of Zekai Tahir Burak Women?s Health Research and Training Hospital. A total of 380 women were included in the study using the ?Universe Sample Size Formula with known number of individuals?. The data were collected by means of face-to-face interviews, in which, a questionnaire developed by the researcher was used. The data were evaluated with the SPSS 15.0 Windows package program, using descriptive statistics (number, percent), Chi-Square, and Fisher Exact Chi-Square tests. In our study, the age of the participants varied between 24 and 59 years, 75% were graduated from high school and 99.2% were married. Regarding the nursing service provided during the gynecological examination, 87.9% found that the nurse paid no attention to her, 89.3% found that the nurse did not give the patient an opportunity to express her feelings and concerns, 48.4% said that no information was given about the procedure before the gynecological examination. A total of 89.7% said that the nurse did not help in getting on the examining table, 92.6% found that there was no respect for privacy while mounting the examining table, whereas 60.5% said that the nurse did take special measures to respect privacy during positioning on the table. A total of 99.2% found that the nurse was not supportive during the examination and 92.1% reported that the nurse did not have the specific knowledge or skills, at all. A total of 97.6% of the women concluded that their expectations were not met, 92.4% wished that the nurses had used more positive communication techniques, and 61.6% wanted to get more information about the procedures and the results.