Kemoterapinin kolon kanserli hastaların beslenme durumlarına etkisi
Effects of chemotherapy on nutritional status of colon cancer patients
  1. Tez No: 301484
  2. Yazar: FATMA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. TANJU BESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, kemoterapi, beslenme durumu, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Çelik, F. Kemoterapinin Kolon Kanserli Hastaların Beslenme Durumlarına Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012. Bu çalışmada, kolon kanserli hastalarda adjuvan kemoterapi ve metastatik hastalığa yönelik kemoterapinin, hastaların beslenme durumu ve bazı biyokimyasal parametrelerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, Nisan 2010 - Kasım 2011 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'ne başvuran, yeni tanı almış ve kemoterapi almaya aday 45 yaş ve üzeri toplam 29 kolon (n=18) ve metastatik kolon (n=11) kanserli hasta 6 kür kemoterapi süresince takip edilmiştir. Kemoterapi öncesi dönemde hastalara bir anket formu uygulanmış; ayrıca kemoterapi öncesi, sırası (3. kür) ve sonundaki (6. kür) dönemlerde tüm bireylerin besin tüketim kayıtları (3 gün), fiziksel aktivite kayıtları (1 gün) ve bazı antropometrik ölçümleri alınmış, biyoelektrik empedans analizi vücut bileşimlerinin analizi yapılmıştır. Kemoterapi öncesi ve sonunda hastaların bazı biyokimyasal bulguları dosyalarından elde edilmiştir. Ayrıca, tüm hastalara kemoterapi öncesinde ve tedavi süresince araştırmacı diyetisyen tarafından düzenli olarak beslenme danışmanlığı verilmiştir. Çalışmanın sonunda, her iki hasta grubunda da tedavi süresince en sık görülen yan etkilerin iştahsızlık, halsizlik, ağız kuruluğu, tat ve koku almada değişiklik, konstipasyon ve bulantı olduğu saptanmıştır. Kemoterapi öncesine göre kemoterapi sırasında kolon kanserli hastaların magnezyum alımlarının, metastatik kolon kanserli hastaların ise B2 vitamini alımlarının anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir (p0.05); metastatik hastalarda enerjinin doymuş yağdan gelen oranının ve fosfor alımının anlamlı olarak azaldığı; folik asit ve suda çözünmez posa alımının ise anlamlı olarak arttığı bulunmuştur (p0.05) ve enerji harcamalarının azaldığı (p0.05; metastatik p0.05, metastatik kolon: p0.05) bir artış olduğu, yağsız kütlenin ise (%) azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca kolon kanserli hastalarda tedavi sonunda LDL ve AST düzeylerinin anlamlı olarak arttığı, potasyum, fosfor ve total lenfosit düzeylerinin ise anlamlı olarak azaldığı; metastatik hastalarda ise ürik asit, trigliserit, HDL ve VLDL düzeylerinin ve karaciğer enzimlerinin (ALT, AST) tedavi sonunda anlamlı olarak arttığı, total lenfosit sayısının ise azaldığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmaya katılan kolon ve metastatik kolon kanserli hastaların 6 kür kemoterapi süresince enerji ve besin öğesi alımlarının önemli oranda etkilenmediği ancak, tedavinin yan etkileri nedeniyle hastaların özellikle besin seçimlerinin değiştiği ve aktivite düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca erkek hastaların vücut ağırlıklarında artış veya azalışlara rağmen, tedavi sonunda başlangıçtaki vücut ağırlıklarını koruyabildikleri, kadın hastaların ise tedavi sürecinde kilo almaya eğilimi olduğu ve vücut ağırlıkları ile yağ kütlelerinin arttığı saptanmıştır. Hastaların kemoterapi sırasında beslenme durumlarında meydana gelen bu değişiklikler, diyetisyenin kemoterapi alan kolon kanserli hastaların beslenme durumlarının yönetiminde önemli bir rolü olduğuna dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Çelik, F. Effects of Chemotherapy on Nutritional Status of Colon Cancer Patients. Hacettepe University Institute of Health Sciences, MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2012. In this study, the effects of adjuvant and palliative chemotherapy on nutritional status and some biochemical parameters of colon cancer patients were examined. For this aim, a total of newly diagnosed 29 colon cancer patients with (n:18) or without (n:11) metastatic disease, who were above the age of 45 and planned to receive chemotherapy were followed during 6 cycles of chemotherapy at Hacettepe University Oncology Hospital. Before the first cycle, a questionnaire was implemented; then 3-day food dietary record, 24-hour physical activity record and some anthropometric measurements were taken and body composition analysis by bioelectrical impedance was performed before (baseline), during (on the 3rd cycle) and at the end of chemotherapy (on the 6th cycle). Some biochemical parameters were obtained from patients? files before and at the end of chemotherapy. All of the patients also received nutritional counseling before and during chemotherapy cycles. The results showed that appetite loss, fatigue, dry mouth, taste and odor abnormalities, constipation and nausea were the most frequent symptoms in both of the patient groups during chemotherapy. Compared to baseline, magnesium intake of colon cancer and vitamin B2 intake of metastatic colon cancer patients decreased significantly during chemotherapy (p0.05) and expenditure (p0.05) so, their body weight did not change significantly during chemotherapy. As for female patients, energy intakes increased and energy expenditures decreased (for colon and metastatic colon patients respectively: p>0.05, p0.05, p0.05).