Kolorektal kanserli hastalarda aday tümör baskılayıcı genler ve ilişkili Mirna'ların ekspresyon düzeylerinin araştırılması
Investigation of the expression levels of candidate tumor suppressor genes and associated Mirnas in colorectal cancer patients
  1. Tez No: 950191
  2. Yazar: KEVSER ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF BUĞRA TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Onkoloji, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, miRNA-9-5p, miRNA-22-5p, miRNA-31-5p, miRNA-138-5p, Aday tümör baskılayıcı genler, Colorectal Cancer, miRNA expression, miRNA-9-5p, miRNA-22-5p, miRNA-31-5p, miRNA-138-5p
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Genetiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Altundağ K. (2024). Kolorektal Kanserli Hastalarda Aday Tümör Baskılayıcı Genler ve İlişkili miRNA'ların Ekspresyon Düzeylerinin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD. Yüksek Lisans. İstanbul. Kolorektal kanserler (KRK) dünya çapında en sık teşhis edilen kanser türleri arasındadır ve kanserden ölüm sıralamasına bakıldığında ikinci sırada yer almaktadır. Bu hastalığın teşhis edildiği hastaların beş yıl ve üzerinde sağkalım oranı %65'tir. Kanser oluşum sürecinde, tümör baskılayıcı genlerdeki ve onkogenlerdeki fonksiyon değişiklikleri önemli bir rol oynar. Kolon kanserinin sebepleri arasında beslenme şekli, mikroorganizmalar, onların metabolitleri, yaş, cinsiyet ve genetik gibi faktörler gösterilse de, detaylı karsinogenez mekanizması halen bilinmezliğini korumaktadır. Kolorektal kanserlerde, gelişmiş tedavi hamlelerine rağmen, giderek artar insidans, erken yaş hastaların sayısındaki artış, kemoterapi ajanlarına gelişen direnç mekanizmaları halen ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Mutasyonlar ve ekspresyon değişikliklerine ek olarak, post-transkripsyonel regülasyonda, hücre farklılaşmasında ve hücre içi büyüme ve gelişmede önemli görevler üstlenen yaklaşık 18-22 nükleotid boyutunda, kodlanmayan RNA molekülleri olarak tanımlanan mikroRNA'ların (miRNA'lar) disregülasyonu da malign dönüşümde rol almaktadır. miRNAların gen ekspresyonunun düzenlenmesinde kritik bir rol oynadığı KRK gelişiminde rolü, hem tümör baskılayıcı genlerin ekspresyonunun azalması hem de onkogenlerin aşırı ekspresyonu ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, kolorektal kanserli hastalarda aday tümör baskılayıcı genlerin ve ilişkili miRNA'ların ekspresyon düzeylerini inceleyerek, bu moleküllerin hastalığın patogenezindeki potansiyel rollerini belirlemek, KRK'nin moleküler mekanizmalarının aydınlatılmasına ve potansiyel biyobelirteçlerin keşfine katkıda bulunmaktır. Bu çalışmada kolorektal kanserli 25 hastanın tümör ve eşlenik sağlıklı dokuları üzerinde biyobelirteç olarak potansiyel olması tahmin edilen aday tümör supresör genler ve bunlarla alakalı miRNA-9-5p, miRNA-22-5p, miRNA-31-5p ve miRNA138-5p miRNA'larının ekspresyon düzeyleri dijital PCR yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Sonuç olarak, söz konusu ekspresyon düzeyleri klinik ve genetik bilgiler ile analiz edilmiş, miRNA-9-5p ve ilişkili miRNA'ların ekspresyon düzeylerinde tümör ve eşlenik dokular arasında anlamlı sonuç görülmüştür. Ayrıca KRK taraması kapsamında tespit edilen hastalarda miRNA'larda da farklılık gözlemlenmiştir. Bu çalışma, incelenen miRNA'ların, hem kendi aralarındaki kombinasyonlar hem de hedef genleriyle olan etkileşimleri aracılığıyla kolorektal kanserin (KRK) tanı ve tedavisinde biyobelirteç olarak potansiyel kullanım alanına sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Altundağ K. (2024). Investigation of the Expression Levels of Candidate Tumor Suppressor Genes and Associated miRNAs in Colorectal Cancer Patients. Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Basic Oncology. Master's Thesis. Istanbul. Colorectal cancers (CRC) are among the most commonly diagnosed cancers worldwide and rank second in terms of cancer-related mortality. The five-year survival rate for patients diagnosed with this disease is 65%. In the process of cancer development, alterations in tumor suppressor genes and oncogenes play a significant role. Although factors such as diet, microorganisms, their metabolites, age, gender, and genetics are identified as potential causes of colon cancer, the detailed mechanism of carcinogenesis remains unknown. Despite advancements in treatment strategies, the increasing incidence of CRC, the rise in younger patients, and the development of resistance mechanisms to chemotherapy agents continue to pose significant challenges. In addition to mutations and expression alterations, the dysregulation of microRNAs (miRNAs)—non-coding RNA molecules approximately 18-22 nucleotides in length, which play crucial roles in post-transcriptional regulation, cell differentiation, and intracellular growth and development—also contributes to malignant transformation. It is well-established that miRNAs play a critical role in the regulation of gene expression in CRC, associated with both the reduced expression of tumor suppressor genes and the overexpression of oncogenes. The aim of this study is to examine the expression levels of candidate tumor suppressor genes and related miRNAs in patients with colorectal cancer, to determine their potential roles in the pathogenesis of the disease, and to contribute to the elucidation of CRC's molecular mechanisms and the discovery of potential biomarkers. In this study, the expression levels of candidate tumor suppressor genes and associated miRNAs—miRNA-9-5p, miRNA-22-5p, miRNA-31-5p, and miRNA-138-5p—were investigated using digital PCR on tumor and adjacent healthy tissues from 25 patients with colorectal cancer. The expression levels were analyzed in conjunction with clinical and genetic data, with significant results observed for miRNA-9-5p and the associated miRNAs in both tumor and adjacent tissues. Moreover, differences in miRNA expression were detected in patients identified through CRC screening. This study reveals that the examined miRNAs have potential applicability as biomarkers in the diagnosis and treatment of colorectal cancer (CRC), both through their combined effects and their interactions with target genes