Üç boyutlu planlanan modelde lateral osteotomi hattı- lakrimal sistem mesafesinin radyolojik değerlendirilmesi
Radiological assessment of lateral osteotomy line-lacrimal system distance on 3d models
- Tez No: 301507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ORTAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rhinoplasty, ephifora, lateral osteotomy, 3D model, lacrimal system
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Üç Boyutlu Planlanan Modelde Lateral Osteotomi Hattı- Lakrimal Sistem Mesafesinin Radyolojik DeğerlendirilmesiLateral osteotomi rinoplastinin en travmatik ve eğitim döneminde yapılması en zor basamaklarından biridir. Lakrimal sistem de lateral osteotomi sırasında travmaya açıktır. Biz 3 boyutlu lateral osteotomi modeli üzerinde lakrimal sistem ? lateral osteotomi hattı mesafesinin güvenlik sınırını değerlendirmeyi amaçladık. Paranazal BT çekilen 40 E, 40 K hastanın aksiyal BT görüntülerini üzerinde 3 boyutlu görüntü oluşturuldu. 3 boyutlu görüntü üzerinde `Lateral Osteotomi Modeli' oluşturuldu. Model üzerinden aksiyal BT görüntüsü alındı. BT görüntü üzerinde lateral osteotomi- lakrimal sistem mesfesini 3 noktada; 1. anterior lakrimal krest - lateral osteotomi hattı mesafesi, 2. anterior lakrimal krest ve inferior meatus orta noktasından lakrimal kanal ?lateral osteotomi hattı mesafesi, 3. lakrimal kanalın inferior meatusa açıldığı yer ? lateral osteotomi hattı mesafesinde alınan ölçümler ile değerlendirildi. Hiçbir modelde lakrimal sistem yaralanması görülmedi. En yakın mesafe anterior lakrimal krest ? lateral osteotomi hattında bulundu. Kadınlarda en yakın mesafe 4,5 mm, erkeklerde 5,0 mm olarak bulundu. Sonuç olarak medial kantal ligaman anteriorunda kalma şartı ile dikkat ve özenle yapılan lateral osteotominin, lakrimal sistem yaralanmasına neden olmayacağı düşüncesindeyiz.Anahtar kelimler: Rinoplasti, epifora, lateral osteotomi, 3 boyutlu model, lakrimal
Özet (Çeviri)
Lateral osteotomy is one of the most traumatic steps of rhinoplasty and also difficult for residency students. However, lacrimal system can be damaged during lateral osteotomy. We aimed to measure and assess the distance between lacrimal system and lateral osteotomy line onn 3D lateral osteotomy models. 3D models were designed on axial planes with paranasal computer assited tomografies of 40 male and 40 female patients. ?Lateral Osteotomy Model? was designed with 3 dimentions. Axial CT images were obtained from the model. On the CT image, 3 points were adjusted and the distance between the points were assessed; of which the first was between anterior lacrimal crest-lateral osteotom distance; second was anterior lacrimal crest and the middle point of inferior meatus-lateral osteotomy distance; and the third was the opening of lacrimal channel to inferior meatus-lateral osteotomy line. No lacrimal system injury was seen on any of the models. The nearest distance was found on anterior lacrimal crest -lateral osteotomy line. The shortest distance on females was 4.5 mm. while it was 5.0 mm. on male patients. As a result, we think that, with lateral osteotomies which is applied anterior to medial canthal ligament decently, no lacrimal system injuries may occur.