Olea europaea L. ekstresinin ratlarda oluşturulan deneysel yanık modelinde epitelizasyon üzerine etkisi
The epithelialisation effect of Olea europea L. extract on an experimental burn model formed on rats
- Tez No: 301508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yanık, Epitelizasyon, Fibroblast Proliferasyonu, Olea europeaL. Ekstresi, Gümüş Sülfadiazin, Zeytinyağı, Burn, Epitheliasation, Fibroblast Proliferation, Olea europa L.. Extrate, Silver Sulfadiazine, Olive Oil
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Doğal ürünlerin tedavi amacıyla kullanılması insanlık tarihi kadar eskidir.Günümüzde dünya nüfusunun %60'ı ve gelişmekte olan ülkelerde ise insannüfusunun %80'i tedavi gereksinimlerini büyük ölçüde tıbbi bitkilerdensağlamaktadır. Özellikle bitkisel ürünler halk arasında, kolay sağlanabilmesinedeniyle yara iyileştirici amaçla yaygın olarak tercih edilmektedir. Bitkiningeleneksel olarak yara iyileştirici amaçla ve yanıklarda kullanılması çalışmamızınkonusunu oluşturmaktadır. Olea europea L. ekstresinin yanık yarasındakiepitelyumizasyon üzerine etkilerini araştırmaya karar verdik. Bu deneyselçalışmamızda; 96 adet ratta oluşturulan 2. derece yanıklarda: % 3'lük Olea europeaL. ekstresi, gümüş sülfadiazin, zeytinyağı ve serum fizyolojik tedavide kullanılarakyanık epitelizasyonu üzerine etkileri araştırıldı. Tedavide kullanılan maddelerinetkilerinin araştırılması için 24 rattan oluşan 3 grup oluşturuldu. Gruplardan 3, 7 ve14. günlerde alınan eksizyonel deri biyopsileri histopatolojik olarak 8 parametredeincelendi. Olea europea L. Ekstresinin yanık bölgesinde yara iyileşmesinde, akutevrede (3. gün) ve kronik evrede (14. gün) gümüş sülfadiazin, zeytinyağı ve serumfizyolojiğe göre daha etkin olduğu tespit edildi. Gümüş sülfadiazinin ise zeytinyağıve serum fizyolojiğe göre anlamlı bir etkinliği olmadığı tespit edildi. Olea europeaL. ekstresinin yara iyileşmesindeki etkinliğinin epitelyal proliferasyon, fibroblastproliferasyonu, vasküler proliferasyon ve kollajenizasyonu artırarak olabileceğidüşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The usage of herbal products for medical treatments has a history as old ashumanity history. Nowadays, 60% of people who live in developed countries, and80% of people who live in developing countries widely provide their medical supportfrom medical herbals. Colloquially, herbal products are used for wound healingbecause to reach them is relatively easier. We decided to assess its epithelialisationeffect on burn wounds. In our experimental study, 2. degree burns were ingenderedon 96 rats; on which, 3% Olea europa L. extracts, olive oil and silver sulfadiazinewere applied and their epitheliasation effects were detected. To assess the effects ofthe materials which were used in this experiment, 3 groups were made in which therewere 24 rats. To assess the effects of the materials for treatment, skin biopsies wereobtained on 3rd, 7th, and 14th days and 8 parametres were examinedhistopathologically. Considerably, we found that, Olea europa L. extract was moreeffective on burn wound healing in acute (3rd day); and chronical stages (14th day)in comparison with olive oil and saline. On the other hand, it was found that, silversulfadiazine didn?t have a more significant effect then olive oil and saline. Thesebeneficial effects were explained with Olea europa L.?s proliferative effects onfibroblasts, and vascular proliferation, and enlarging effect on collagenisation.