Uzak organ metastazı olan akciğer kanserli hastaların değerlendirilmesi
Evaluatıon of lung cancer patıents wıth dıstant metastasıs
- Tez No: 301527
- Danışmanlar: PROF. DR. MEFTUN ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, metastaz, semptom, laboratuar, sağ kalım, Lung cancer, metastasis, symptoms, laboratory, survival
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada akciğer kanserli hastalarda tanı sırasında ortaya çıkan uzak organ metastazlarının klinik, radyolojik ve laboratuar incelemeleri ile ilişkisini ve metastazların sağ kalıma etkisininin araştırılması amaçlandı.YÖNTEM: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 2009 ile Eylül 2011 tarihleri arasında tanı sırasında uzak organ metastazı saptanan akciğer kanserli hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Metastaz yerlerinin, histopatolojik tip, primer tümör lokalizasyonu, klinik semptom, bulguları ile, laboratuar incelemeleri ve tümör-lenf nodu ilişkisi ve metastazın sağ kalım üzerine etkisi değerlendirildi.BULGULAR: Çalışmaya alınan 174 hastanın 158'i (% 90,8) erkek, 16'sı (% 9,2) kadın olup, yaş ortalaması 62,6 ±9,2 (yaş aralığı 33-81 yıl) idi. Olguların % 75,3'ünü küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ve % 24,7'sini küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) oluşturuyordu. Hastaların % 41,4'ünde kemik, % 23,9'unda karaciğer, % 27'sinde beyin, % 19,5'inde sürrenal, % 32,8'inde karşı akciğer, % 9,2'sinde plevra ve % 9,2'sinde diğer bölgelerde metastaz mevcuttu. Beyin, kemik, sürrenal ve karşı akciğer metastazında en sık histopatolojik tip skuamöz hücreli, malign plevral sıvıda adenokanser, karaciğer metastazında ise KHAK idi.Organa özgül semptom ve bulguların metastazla ilişkisi incelendi. Yapılan değerlendirmelerde, kemik ve beyine özgül semptom varlığının metastaz açısından daha güçlü belirteçler olduğu gösterildi. Karaciğere özgül semptomların olmasının metastaz varlığını değerlendirmede uygun olmadığı, ancak semptom yokluğunda metastazın olmama ihtimalinin kuvvetli olduğu saptandı.Tüm hastaların median sağ kalım süresi 198 gün hesaplandı. En uzun median sağ kalım KHDAK'nin karşı akciğer metastazında, en kısa ise KHAK'nin karaciğer metastazında idi.SONUÇ: Akciğer kanserli hastalarda metastaza yönelik özellikle organa özgül semptom bulguların değerlendirilmesinin metastazları öngörmede yardımcı olabileceği, fakat semptom ve bulgusu olmayan hastalarda da metastaz olabileceği saptanmıştır. Hücre tipinin, metastaz sayısının, kilo kaybı ve kötü performans durumunun, KHAK'inde kemik ve beyin metastazında semptom olmaması, karaciğer metastazında ise semptom olmasının sağ kalımı olumsuz etkilediği saptanmıştır. Bu nedenle klinisyenin metastazı olan hastaları semptom, fizik muayene bulguları, laboratuar ve radyolojik bulgularıyla bir bütün olarak dikkatlice incelemesi gerekliliği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of the study is to evaluate distant organ metastasis that arises during diagnosis in patients with lung cancer and to investigate the effect of metastasis on survival rates with the aspects of clinical, radiological and laboratory findings.METHODS: All the consecutive lung cancer patients with distant organ metastasis during diagnostic stage were enrolled to this retrospective study. Investigations were performed in the department of pulmonary diseases of Medical School of Ondokuz Mayıs University Hospital between January 2009 and September 2011. We evaluated the following variables for all patients: localisation of primary tumors and metastases, histological types of the metastases, clinical symptoms and signs, the interaction of tumor and lymph nodes, the affects of metastasis on survival rates.RESULTS :174 subjects were enrolled to study and 158 (90.8%) of them were males and 16 (9.2%) were females, the mean age was 62.6 ± 9.2 years (range 33-81 years). Cytologic subgroups of the cancer patients were subdivided as: non small cell lung cancer (75,3%) and small cell lung cancer (24,7%). The most frequent metastatic sites were bone (41,4%), contralateral lung (32,8%), brain (27%), liver (23,9%), adrenals (19,5%) pleura (9,2%) and other distant sites (9,2%) respectively. The most common metastatic site of NSCLC was bone and that of the SCLC was the liver. The most frequent histopathologic type of metastases which were detected in brain, bone, adrenal and contralateral lung metastasis were squamous cell of primary lung carcinoma. Metastatic pleural efusions mostly originated from adenocarcinoma and hepatic metastasis generally originated from small cell lung cancer. We analyzed the organ-specific symptoms and signs and we determined the most sensitive and specific organ-specific symptoms among the bone metastasis. It was concluded that having a specific symptom related with bone and brain was attributed to presence of metastasis with a high significance. Specific symptoms of the liver was not well correlated with the existence of metastasis but we determined that in the absence of hepatic symptoms there may not be a metastasis in the liver with a great possibility.All patients with lung cancer and distant metastasis survived meanly 198 days. The highest survival rate was determined in the patients with NSCLC and contralateral lung metastasis.CONCLUSION: As a result, evaluations of organ-specific symptoms and signs may be helpful in predicting metastases of the lung cancer, but metastases can be identified in patients without symptoms and signs. As a result, we concluded that cytologic types of the cancer, number of metastasis, having weight loss and poor performance scores, absence of symptoms in SCLC with bone and brain metastasis and existence of symptoms in liver metastasis had adverse effects on survival rates. It was thought that patients should be evaluated carefully by the physicians with the combination of symptoms, physical examination, laboratory and radiologic findings as a whole.