N pozitif akciğer kanseri hastalarında N1 lenf nodu sayısı ve N1-N2 lenf nodunda FDG-PET/BT metabolik volümünün prognostik açıdan karşılaştırılması
Prognostic comparison of n1 lymph node count and N1-N2 lymph node FDG-PET/CT metabolic volume in n positive lung cancer patients
- Tez No: 702808
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTÜRK FINDIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: KHDAK, SUVmax, MTV, TLG, Nüks, Lenf nodu, NSCLC, SUVmax, MTV, TLG, Recurrence, Lymph Node
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Tüm dünyada en sık rastlanan kanser türü akciğer kanseridir. Hem az hem de çok gelişmiş ülkelerde erkekler arasında kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında kanserden ölümlerin önde gelen nedeni olarak meme kanserini geride bırakmıştır. Hastalığın evresi akciğer kanserinde en önemli prognostik faktördür. Tümörün histopatolojisi, hastalığın evresinden sonra gelmektedir. Hastalığın evresini tümör boyutu, lenf nodu varlığı ve uzak organ metastazı belirlemektedir. PET/BT, akciğer kanserinin yönetimi için önemli bir görüntüleme aracıdır ve tanı, evreleme, yeniden evreleme, tedavi planlaması ve tedavi yanıtını değerlendirmede kullanılabilmektedir. Postoperatif lenf nodu pozitif akciğer kanseri hastalarında operasyon materyalindeki metastaz içeren lenf nodu sayısı ile aynı hastaların PET/BT incelemelerinde metabolik lenf nodu volümünün prognostik açıdan karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2011 ile Aralık 2019 tarihleri arasında akciğer kanseri nedeniyle opere olan ve histopatolojik olarak lenf nodu pozitifliği saptanan, çalışma kriterlerimize uyan 114 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların bilgisayar ortamındaki bilgileri ve arşiv dosyaları incelenerek operasyon anındaki yaşı, cinsiyeti, ek hastalık öyküsü, yatış süresi, yapılan operasyon, tümörün histopatolojik tanısı, hastalığın evresi, tümörün bulunduğu taraf, tümörün yerleşim yeri, plevra invazyonu varlığı, PET/BT' de tümörün boyutu, SUVmax, SUVmean, MTV ve TLG değerleri, PET/BT'de lenf nodlarının boyutu, SUVmax, SUVmean, MTV ve TLG değerleri, operasyon sonrası KT/RT öyküsü tespit edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tümörün özellikleri ve PET/BT değerleri ile nüks arasındaki ilişkiler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular Çalışmaya 114 hasta dahil edildi ve bu hastaların 103'ü (%90,4) erkek ve 11'i (%9,6) kadın olarak kaydedildi. Hastaların yaş ortalaması 60,45 olup en küçük yaşın 36, en büyük yaşın 77 olduğu tespit edildi. Çalışmaya alınan hastaların %35,08'inde (n=40) nüks saptandı. Tüm hastaların median takip süresi 16 aydı. Cinsiyet ile nüks arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,015). Nüks olan hastalarla nüks izlenmeyen hastalar arasında tedavi açısından anlamlı farklılık izlendi (p=0,04). Multipl N2 ile nüks gelişmesi açısından istatistiksel olarak anlam saptandı (p=0,01). Adenokarsinom grubunda nüks oranı %42,8 (n=21), skuamöz hücreli karsinomda ise %25,9 (n=14) idi. multipl N2 hastalarının %75'inde (n=3) uzak metastaz izlendiği bunun da istatistiksel açıdan anlamlı olduğu görüldü (p=0.011) Sonuç Çalışmamızda cinsiyet ve adjuvan tedavi ile nüks arasında istatistiksel anlam izlendi. Kadınlarda nüks gelişme oranının erkeklere göre yüksek olduğunu saptadık. Adjuvan tedavi alan hastalarda nüks saptanan hasta sayısının diğer gruplara göre yüksek olması dikkat çekiciydi. Multipl N2 hastalarında hem toplam nüksün incelenmesinde hem de uzak metastaz incelemesinde anlamlı sonuç vermesi preop hasta değerlendirmesinin ne kadar önemli olduğunu bize göstermektedir. Nüksün incelenmesinde farklı histopatolojik yapıdaki tümörlerin ayrı guplar halinde PET-BT parametrelerinin değerlendirilmesinin daha iyi sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
Lung cancer is the most common type of cancer worldwide. It is the leading cause of death from cancer among men in both less and more developed countries, and has overtaken breast cancer as the leading cause of cancer death among women in developing countries, The stage of the disease is the most important prognostic factor in lung cancer. The histopathology of the tumor comes after the stage of the disease. The stage of the disease is determined by tumor size, lymph node presence and distant organ metastasis. PET/CT is an important imaging tool for the management of lung cancer and can be used for diagnosis, staging, restaging, treatment planning and evaluation of treatment response. It is aimed to compare the number of metastases in the operation material with the number of lymph nodes containing metastases in postoperative lymph node-positive lung cancer patients, and the prognostic comparison of the metabolic lymph node volume in PET/CT examinations of the same patients. Materials and Methods 114 patients who were operated for lung cancer at University of Health Sciences, Ankara Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital, between January 2011 and December 2019, and whose lymph node positivity was found histopathologically, and who met our study criteria, were included in the study. By examining the information and archive files of the patients in the computer environment, age at the time of operation, gender, additional disease history, hospitalization period, operation performed, histopathological diagnosis of the tumor, stage of the disease, the side of the tumor, location of the tumor, presence of pleural invasion, size of the tumor in PET/CT. , tumor SUVmax, SUVmean, MTV and TLG values, size of lymph nodes in PET/CT, lymph node SUVmax, SUVmean, MTV and TLG values, post-operative KT/RT history were determined. The demographic characteristics of the patients, tumor characteristics and PET / CT values were statistically evaluated the relationship between the recurrence. Results 114 patients were included in the study, and 103 (90.4%) of these patients were male and 11 (9.6%) were female. The mean age of the patients was 60.45, the youngest age was 36 and the oldest was 77. Recurrence was detected in 35.08% (n=40) of the patients included in the study. The median follow-up period of all patients was 16 months. A significant correlation was found between gender and recurrence (p=0.015). There was a significant difference in treatment between patients with relapse and those without recurrence (p=0.04). Statistically significant was found in terms of recurrence with multiple N2 (p=0.01). The recurrence rate was 42.8% (n=21) in the adenocarcinoma group, and 25.9% (n=14) in squamous cell carcinoma. Distant metastasis was observed in 75% (n=3) of multiple N2 patients, which was statistically significant (p=0.011). Conclusion In our study, statistical significance was observed between gender and adjuvant treatment and recurrence. We found that the rate of recurrence in women was higher than in men. It was remarkable that the number of patients with recurrence in patients receiving adjuvant therapy was higher than in other groups. The fact that it gives significant results both in the examination of total recurrence and in the examination of distant metastases in multiple N2 patients shows us how important preoperative patient evaluation is. In the examination of recurrence, evaluation of PET-CT parameters of tumors with different histopathological structures in separate groups will give better results.