Kocaeli ili kentsel alanda et ve et ürünler tüketiminde, tüketici kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of factors affecting consumer preferences on meat and meat products in urban areas of Kocaeli province in Turkey
- Tez No: 301568
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Et ve et ürünleri, balık eti, kanatlı eti, kırmızı et, Kocaeli, tüketici kararları, Meat and meat products, fish, poultry, red meat, Kocaeli, consumer decisions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada Kocaeli İli kentsel alanda yaşayan 384 hane halkından 2010 yılı Ocak ve Şubat aylarında yapılan anketlerle elde edilen veriler yardımıyla, et ve et ürünleri tüketiminde tüketici kararlarını etkileyen faktörler incelenmiştir.Araştırmaya katılan tüketicilerin ortalama yaşı 36,66 ve hane halkı popülasyonu 4,20 olarak hesaplanmıştır. Hane halkları üç farklı gelir grubuna göre incelenmiştir. Hane halklarının ortalama aylık gelirleri 1 879,84 TL'dir. Aylık ortalama gelirin % 34,96'sı gıda harcaması olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin ortalama aylık gıda masrafları 657,16 TL olarak hesaplanmıştır. Araştırma bulgularına göre kişi başına kırmızı et tüketimi 10,46 kg/yıl, kanatlı eti tüketimi 13,21 kg/yıl ve balık tüketimi 4,94 kg/yıl'dır. En çok tercih edilen kırmızı et çeşitleri, dana eti (% 89,55) kuzu etidir (% 22,09). En çok tercih edilen kanatlı eti tavuktur (% 100,00). En çok tercih edilen balık türü hamsidir (% 93,05). Üç et türü için de fiyat karşılaştırması yapanlardan fiyatı aynı olduğunda seçilen et türleri; I. gelir grubunda kırmızı et (% 83,78), kanatlı eti (% 10,81), balık etidir (% 5,41). II. gelir grubunda kırmızı et (% 84,13), balık eti (% 12,70), kanatlı etidir (% 3,17). III. gelir grubunda kırmızı ettir (% 100,00).Kocaeli İli kentsel alanda kırmızı et tüketiminin; tüketicilerin gelir seviyesi, gıda masrafları, meslek ve hane halkı sayısı ile ilişkisi olduğu, balık eti tüketiminin de gelir seviyesi, ve gıda masraflarıyla ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada tüketicilerin ambalaj bilgilerine ve gıda güvenlik araçlarına dikkat durumları incelenmiştir ve tüketicilerin gıda güvenliği konusunda yetersiz bilgiye sahip oldukları belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
This study, investigated the factors affecting consumer preferences for meat and meat products using the data from questionnaires conducted on 384 househols in urban areas of Kocaeli province in January-February 2010 period.The average age of consumers that participated in the study was 36.66 and average household size was 4.20. Households were grouped into three income levels. Average household income was 1,879.84 Turkish Liras. Of the monthly income, 34.96% was food expenditure. Average food expenditure of the households was 657.16 Turkish Liras. Based on the research findings, average per capita consumption was 10.46 kg/year for red meat, 13.21 kg/year for poultry, and 4.94 kg/year for fish. The most preferred red meats were beef (89.55%) followed by lamb (22.09%). The most preferred poultry was chicken (100.00%). Anchovy was the most preferred fish (93.05%). When asked which type of meat they would prefer if the prices were the same, consumers in the first income level group would prefer were red meat (83.78%), poultry (10.81%) and fish (5.41%). Consumer in the second income level group would prefer red meat (84.13%), fish (12.70%) and poultry (3.17%). Third income group would prefer only red meat (100.00%).It was determined that red meat consumption in urban areas of Kocaeli province was associated with consumers? income levels, total monthly food expenditures, occupation and household size. Fish consumption, on the other hand, was found to be associated with income levels and total monthly expenditures. In the present study, it was also determined to what degree consumers pay attention to packaging information and food safety considerations. It was found out that consumers lack enough information about food safety.