Karz (Garez) dağı (Tatvan-Bitlis) florası
The flora of Karz (Garez) mountain (Tatvan-Bitlis)
- Tez No: 301605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZİ ÖZGÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karz (Garez) Dağı, Flora, Tatvan, Bitlis, Türkiye, Karz (Garez), Mount, Flora, Tatvan, Bitlis, Turkey
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma ile Karz (Garez) Dağı (Tatvan ?Bitlis) Florası araştırıldı. 2009-2011 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları sonucunda 1934 bitki örneği toplandı. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 63 familya ve 287 cins'e ait 433 tür, 135 alttür ve 88 varyete olmak üzere toplam 656 tür ve türaltı takson tespit edildi. 656 taksonun 3'ü Pteridophyta, 653'ü Spermatophyta divisyosuna aittir. Spermatophyta üyelerinden 3'ü Gymnospermae ve 650'si Angiospermae alt divisyosuna dahildir. Angiospermae'lerin 563'ü Dicotyledones ve 87'si Monocotyledones sınıfında yer almaktadır. Bu taksonlardan 3 tanesi B9 karesi için yeni kayıttır.Alandan toplam 69 (% 10,51) endemik takson belirlenmiştir. Endemik ve nadir taksonların tehlike kategorilerine dağılımları ise şöyledir: 1 takson kritik ?CR?, 7 takson tehlikede ?EN?, 17 takson zarar görebilir ?VU?, 5 takson tehdit altına girebilir ? NT?, 41 takson az endişe verici ?LC? ve 4 takson için veri yetersiz ?DD?.İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; İran-Turan elementi 230 (% 35.06), Avrupa-Sibirya elementi 37 (% 5.48), Akdeniz elementi 9 (% 1.37), Öksin elementi 10 (% 1.52), Hirkano-Öksin 2 (% 0.30) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 369 (% 56.25)' dur.İçerdikleri tür ve türaltı takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Asteraceae 99 (% 15,09), Brassicaceae 69 (% 10,51), Fabaceae 51 (% 7,77), Poaceae 48 (% 7,31), Caryophyllaceae 48 (% 7,31), Lamiaceae 40 (% 6,09), Scrophulariaceae 30 (% 4,57), Rosaceae 28 (% 4,26), ), Liliaceae 27 (% 4,11) ve Apiaceae 26 (% 3,96)'dır.
Özet (Çeviri)
This research covers the flora of Karz (Garez) Mountain (Tatvan-Bitlis). As result of the field survey carried out between 2009 and 2011, 1934 plant specimens have been collected. According to the taxonomical identification of these materials; 287 genera, 433 species, 135 subspecies and 88 varieties belonging to 63 families were determined. A total of 656 taxa have been determined from the area. 3 species of the total 656 taxa is belonging to Pteridophyta division and 653 taxa are belonging to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 3 and 650 taxa respectively. In Angiospermae, Dicotyledones and Monocotyledones include 563 and 87 taxa respectively. Out of these taxa, 3 of them are new for the B9 grid square.A total of 69 (10.51 %) endemic species have been determined from the area. The distribution of the endemic taxa according to the threat IUCN red data is as follows: 1 taxon in critically ?CR??, 7 taxa in endangered ?EN?, 17 taxa in vulnerable ?VU?, 5 taxon in near threatened ?NT?, 41 taxa in least concern ?LC? and 4 taxa in data deficient ?DD?.The research area is located in Irano-Turanian phytogeographic region. The phytogeographic distribution of the recorded species from the area is as follows: Irano ? Turanian 230 (35.06 %), Euro?Siberian 36 (5.48 %), Mediterranean 9 (1.37 %), Euxine 10 (1.52 %), Hyrcano- euxine 2 (0.30 %) and unknown phytogeographic elements 369 (56,25 %).According to their taxa content, the greatest on families are ordered as follows: Asteraceae 99 (15.09 %), Brassicaceae 69 (10.51 %), Fabaceae 51 (7.77 %), Poaceae 48 (7.31 %), Caryophyllaceae 48 (7.31 %), Lamiaceae 40 (6.09 %), Scrophulariaceae 30 (4.57 %), Rosaceae 28 (4.26 %), Liliaceae 27 (4.11 %) and Apiaceae 26 (3.96 %).