Stres faktörlerinin iş motivasyonuna etkisi: Turist rehberleri üzerine bir uygulama
The effect of stress factors on job motivation: An application on tourist guides
- Tez No: 301957
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHATTİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İş Motivasyonu, Güdü, Turist Rehberliği, Stres, Motivation, Job Motivation, Stress, Tourist Guideness
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Turizm sektörününde önemli bir yere sahip olan turist rehberleri ağır ve önemli bir görevi yerine getirmektedirler. Çok fazla sayıda görevi yerine getiren turist rehberleri, çeşitli problemlerle karşılaşmaktadır. Bu durum onların iş motivasyonu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın ana amacı stres faktörlerinin turist rehberlerinin motivasyonuna etki eden faktörleri belirlemektir. Araştırma; Türkiye'de faaliyet gösteren turist rehberleri üzerine uygulanmıştır. Araştırma 165 turist rehberine uygulanmıştır ve bulgulara anket yöntemiyle ulaşılmıştır.Araştırmanın bulguları, iş motivasyonu ve iş stresinin rehberlerin demografik özelliklerine göre değişmediğini göstermektedir. Motivasyon faktörlerinden olan ücretin rehberlerin motiasyonunun sağlanmasında önemli bir etkendir. Rehberlerin çalışırken çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya kaldıkları gözlemlenmiştir. Bu stresleri aşmak için daha çok kendi kendilerini motive ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourist guides who have an important place in tourism sector, carry out a serious and important duty. Carring out a lot of number of duty, torust guides meet with various problems. This situation influences their job motivation in a negative way. The main goal of this working is to determine the factors which influencing tourist guides? motivation of stress factors. The research has been applied to tourist guides, working in Turkey. The research is applied to 165 torist guides and reached findings with questionaire method.The findings of research show that job motivation and job stress don?t change to guides? demographic features. Fee, which is one of motivation factors , is an important factor in being provided guides? motivation. It?s observed that guides face to various stress factors. They overcome this stress making themselves motive.