İlköğretim 5. sınıf matematik dersinde dereceli puanlama anahtarı kullanılarak verilen geribildirimin öğrenci başarısına etkisi
Student achievement effect of the feedback through the use of scoring rubric at the primary education fifth grade mathematics course
- Tez No: 302020
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geribildirim, öğrenci başarısı, açık uçlu soru, dereceli puanlama anahtarı, Feedback, student success, open-ended question, scoring rubric.
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim 5. sınıf matematik dersinde dereceli puanlama anahtarı kullanılarak öğrencilere verilen geribildirimin başarıya etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, Ankara ili Çankaya ilçesi Kurtuluş ve Tevfik İleri İlköğretim Okullarında öğrenim gören (biri deney, diğeri kontrol grubu) toplam 146 öğrenci ile yapılmıştır. Uygulamanın ilk basamağında öğrencilerin başarı durumlarını belirlemek amacıyla deney ve kontrol grubu öğrencilerine matematik başarı testi ön test olarak uygulanmıştır. Daha sonra deney ve kontrol gruplarının her ikisine de bir aylık süre zarfında toplam 6 açık uçlu soru uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yanıtları dereceli puanlama anahtarları ile değerlendirildikten sonra deney grubu öğrencilerine geribildirim verilmiştir ancak Kontrol grubu öğrencilerine geribildirim verilmemiştir. Sürecin sonunda her iki gruba matematik başarı testi son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca uygulamaların bitiminde, deney grubunda yer alan ve rasgele seçilen 15 öğrenciyle uygulamalar sırasında verilen geribildirimlerle ilgili görüşmeler yapılmıştır. Araştırma uygulamalı araştırma niteliği taşımakta olup yarı deneme modellerinden eşitlenmemiş ön test-son test kontrol gruplu araştırma desenine uygun olarak tasarlanmıştır.Toplanan verilerin analizinde istatistikî işlemlerden aritmetik ortalama (X), standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%), bağımlı ortalamalar arasındaki farkın manidarlık testi, bağımsız ortalamalar arasındaki farkın manidarlık testi, tek faktörlü kovaryans analizi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 15.0 paket programıyla ve içerik çözümlemesi ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin manidarlığının test edilmesinde 0.05 manidarlık düzeyi kabul edilmiştir.Yapılan analizlerin sonucuna göre, yanıtları dereceli puanlama anahtarlarıyla puanlanan ve geribildirim alan deney grubundaki öğrencilerle, yanıtları dereceli puanlama anahtarlarıyla puanlanan ancak geribildirim almayan kontrol grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrasındaki ?matematik başarı testi? puanlarındaki değişimin birbirinden manidar bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Buna göre, dereceli puanlama anahtarlarıyla birlikte verilen geribildirimin öğrencilerin matematik dersi başarılarını arttırmış olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca deney ve kontrol grubu öğrencilerinin açık uçlu sorulardan aldıkları puanlar arasında yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin sorulara verdikleri yanıtların dağılımı sütun grafikleri ile gösterilmiş, grafiklerden elde edilen bulgulardan, öğrencilere verilen geribildirimin ders başarısını arttırdığı ortaya konmuştur.Deney grubu öğrencilerinin görüşme sorularına verdikleri yanıtlar, eğitim ortamında verilen geribildirimin kesinlikle gerekli olduğunu düşündürmektedir. Öğrenciler geribildirimin, onların güçlü ve başarılı yönlerini gösterdiğine, öğrenme eksikliklerini ortaya koyduğuna, ders başarılarına katkı sağladığına, derse olan ilgilerini artırdığına ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirdiğine inanmaktadırlar. Ayrıca uygulamalar sırasında kullanılan dereceli puanlama anahtarlarının onlardan neler beklendiğini ortaya koyduğunu, güçlü ve zayıf yönlerini gösterdiğini, notlarının daha doğru bir şekilde açıklanmasını sağladığını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show the effect of feedback used with scoring rubric on fifth grade mathematics course at primary education. The research is carried out with one is experiment, the other one is control group totally 146 students that are educated in Kurtuluş and Tevfik İleri Primary Schools located in the city of Ankara, the province of Çankaya. At first step of the application, mathematic success test was applied both experiment and control groups as a pre-test to determine the success of the students. Then, in a one month time, six open-ended questions were put in to practiceto the both groups. After the answers of the both group had been evaluated using the scoring rubric, feedback was given to experimental group however it was not given to control group. At the end of the process, mathematic success test applied as a post-test for both groups. Also at the end of the application, interviews about the feedback that were given during the applications were made with 15 students selected randomly in the experimental group. The research has been designed according to the feature of a quasi-experimental design with unequalized control group.In analysis of the data collected; of statistical operations, arithmetic mean (X), standard deviation (s), frequency (f), percentage (%), Independent Samples t-Test, Paired Samples t-Test, One factor ANCOVA, Pearson Correlation Coefficient. The statistical operations were analyzed by using SPSS 15.0 package programme and content analysis. For interpretation of the data obtained, a significance level of .05 was considered.According to the results of the analysis made, it has been confirmed that there is a meaningful difference in changes of mathematic success test scores between the experimental group students whose answers graded with the scoring rubric and taken feedback and the control group students whose answers graded with the scoring rubric but have not been taken feedback. Accordingly, it can be said that feedback given with the scoring rubric increased the mathematic successes of the students. Furthermore, a high-level relation is attained between experimental and control group students? grades gotten from open-ended questions. The distribution of the answers of the students were shown with bar charts from the results were gained by stated that feedback given to the students increase the success.It is determined that feedback given during education is definitely necessary inasmuch as the answers given to the interview questions by the experimental group. Students believe that feedback shows their strength and success, detects their lack of learning, contributes their success, develop their interest to lessons and high level thinking skills. Moreover the students consider that the scoring rubrics used during applications display what are expected from them, show their strength and weaknesses and supply explaining their grades more accurately.