Geçmişten günümüze Kalmuklar'ın dinî tarihi ve halk inanışları
Kalmyk?s religious history and folk beliefs from past till present
  1. Tez No: 302059
  2. Yazar: CİBEK IRIMBEK KIZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Moğol, Kalmuk, Oyrad, Sart Kalmuk, Monghols, Kalmyks, Oyrats, Sart Kalmyk
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Cibek Irımbek kızı, ?Geçmişten Günümüze Kalmukların Dinî Tarihi ve Halk İnanışları, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Prof. Dr. Durmuş Arık, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 91 sAdlı bir tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Konuya girmeden önce Önsöz kısmında araştırma konusunun önemine değinilmiş ve Giriş kısmında konunun nasıl yazıldığı anlatılmıştır.Birinci bölümde, Kalmukların adı, kökeni hakkında tanımı yapılmış ve bununla beraber onların genel tarihi, sosyal yapısı incelenmiştir. Böyle yapılmasının sebebi onların Türk topluluklar gibi göçebe halk olduklarını, benzerlik ve ortaklıklarını incelemektir. İkinci bölüm, Kalmukların dinî tarihi incelenmiştir. Kalmukların tarih içinde karşılaştıkları dinler hakkında bilgi verilmektedir. İslamdan önceki eski inanışları, Şamanizm, Nesturilik inançları anlatılmıştır.Üçüncü bölümde günümüze Sart Kalmuklar arasında hala devam edegelen halk inanışları ele alınmıştır. Kalmuklar ile başka Türk boyları arasında benzerlikleri göstermesi bakımından bu konu önemlidir.Sonuçta araştırmalardan ortaya çıkan neticeler yer almış ve konuyla ilgili mukayeseli bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak Moğolların bir parçası olan Kalmukların uzak tarihi kültürel geçmişe sahip oldukları tespit edildi
Özet (Çeviri)
Jibek Yrymbek kyzy, ?Kalmyk?s religious history and folk beliefs from past till present? Master's thesis, Supervisor: Prof. Dr. Durmuş Arık, Ankara University Faculty of Divinity, 91 p.This study consists of introduction and three chapters. Before beginning this thesis touches upon subject on introduction and how this has been written.In the first chapter I also tried to give some information about Kalmyks ethnic identity, brief history and geographic locations.The second chapter has been researching Kalmyk?s history of religion. İn this chapter information about converged religion is given. Before İslam old beliefs, Shamanizm and Nesturism beliefs were known.In the third chapter, nowadays folklore, which has been continuing since times immemorial to nowadays,is descrıbed. This chapter forms the important body of this thesis, because it tells the similarities and special features between Kalmyks and other Turkish people.In the concluding chapter, results and a comparative evaluation were made on the subject.As a result, İ have seen that Kalmyks people as a part of Mongol nation, have a long standing culture, which was similar with other Turks outside.