Geçmişten günümüze Kazakistan-Kırgızistan ilişkileri
Kazakhstan and Kyrgyzstan relations from the past to the present day
- Tez No: 303796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER AKTÜKÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: SSCB, Orta Asya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Orta Asya Entegrasyonu, ABD, Rusya, Çin, Kazak-Kırgız ilişkileri, The Soviet Union, Central Asia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Central Asian Integration, European Union, The United States of America, The Russian Federation, The Republic of China
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
1991'de SSCB yıkıldıktan sonra her Orta Asya ülkesi tek başına politika yürütmeye kalkmıştır. Fakat Rusya'ya olan bağımlılığından kurtulamamıştır. Bölgede özgürce politika yürütmek için bölgesel örgütler kurulmuştur. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Orta Asya Entegrasyonu kurmaya çalışmıştır ve ne var ki başarılı olamamıştır. Her Orta Asya ülkesi ekonomik krizden çıkmak için Batı ülkeleriyle temasa geçmek zorunda kalmışlar. Kazakistan yer altı kaynaklarının üretiminde ABD, AB, Rusya, Çin ve başka devletler yatırım yapmıştır. Dolaysıyla Kazakistan bölgedeki en gelişmiş ekonominin sahibi olarak bölgesel güce dönüşebilmiştir. Kırgızistan ise yoksulluk ve etnik çatışmalarının merkezine dönüşmüştür. Bugünde Kazakistan Kırgızistan'a ekonomik destek vermektedir. Kazakistan ve Kırgızistan'ın ekonomik ve siyasi alandaki ilişkileri iyi yönde gelişmektedir. Fakat toplum ve halk arasındaki ilişkilerde gerilimler fark edilmektedir. Bu Yüksek Lisans Tezinde Kazakistan ve Kırgızistan ilişkilerin tarihi süreci incelenmiştir. Geçmişte yer alan olayların bugündeki Kazak-Kırgız ilişkilerine yansıması araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the Collapse of The Soviet Union in 1991 every Central Asian country started to manage It?s own political way. But still could not avoid influence of Russia. To manage policy in a free way in regions, regional organizations were formed. It was supposed to organize Kazakhstan, Kyrgyzstan and Uzbekistan Central Asian Integration but unfortunately It did not turn out to be successful. In order to overcome economic crisis Every Central Asian country was supposed to get into communication with The European Countries. In terms of production of mineral resources such countries as The United States of America, European Union, The Russian Federation, The Republic of China realized investment into Kazakhstan. As a matter of fact Kazakhstan could become the most developed economic power in the region and gained regional power. As for Kyrgyzstan, the country became the center of poverty and ethnic disputes. Nowadays Kazakhstan provides economic support to Kyrgyzstan. Relations between Kazakhstan and Kyrgyzstan in terms of economy and policy tend to be good. However tension between community and nation relations can be noticed. In this Master Thesis historical process in relations between Kazakhstan and Kyrgyzstan is analyzed. Effect of the events that happened between Kazakh-Kyrgyz relations in the past on the present were studied in this work.