Dershaneye gitme, mükemmeliyetçilik, ana-baba tutumu ve sınav kaygısının öğrencilerin SBS başarılarını yordama gücü
Enrollment in private sbs preparation centers, perfectionalism, parental attitude and test anxiety levels as the predictors of SBS success
  1. Tez No: 302151
  2. Yazar: ENGİN ZABUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH BAŞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Dershane, SBS, Sınav Kaygısı, Mükemmeliyetçilik, Ana Baba Tutumu, Private SBS courses, SBS, Test Anxiety, Perfectionalism, Parental Attitude Type
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin SBS başarılarını yordamada dershaneye gitmelerinin, çok boyutlu mükemmeliyetçilik, ana-baba tutum düzeyi ve sınav kaygısı düzeylerinin etkisini araştırmaktır. SBS Türk eğitim sisteminde altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf ilköğretim öğrencilerinin liselere yerleştirilmelerini amaçlayan geniş ölçekli bir testtir.Araştırma grubu Tokat il merkezinde bulunan ilköğretim okullarında öğrenim gören 257 kız, 203 erkek toplam 460 sekizinci sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Bu araştırmada veri toplamak için; kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (Frost, Marten, Lahart ve Rosenblate, 1990), Ana Baba Tutum Ölçeği (Küçükturan, 2005) ve Westside Sınav Kaygısı Ölçeği (Driscoll, 2007) kullanılmıştır.Verilerin analizinde, istatistiksel teknik olarak Hiyerarşik Çoklu Regresyon, t testi ve Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İstatistiksel analizler bilgisayar ortamında SPSS. 15 programıyla yapılmıştır.Araştırma sonunda, dershaneye gitme, mükemmeliyetçilik, ana baba tutumu ve sınav kaygısının altıncı ve yedinci sınıf SBS puanlarını yordamaktadır. Dershaneye gitmeyen altıncı sınıf öğrencilerinin SBS puanlarında en etkili değişkenin otorite merkezli ana-baba tutumu olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre, altıncı sınıf SBS puanlarında, kız öğrencilerde en etkili üç değişken sırasıyla davranışlardan şüphe negatif, ailesel eleştiri ve sorumluluk merkezli ana-baba tutumu pozitif iken erkek öğrencilerde bunlar ailesel eleştiri ve sınav kaygısı negatif, sorumluluk merkezli ana-baba tutumu pozitiftir.Yedinci sınıf SBS puanlarını yordamada en etkili değişkenin hem erkeklerde hem de kızlarda sorumluluk merkezli ana-baba tutumu olduğu ancak kızlarda ailesel eleştiri de etkili bir yordayıcıdır. Dershaneye gitmeyen yedinci sınıf öğrencilerinin SBS puanlarını yordamada en etkili değişkenin kişisel standartlar olduğu bulunmuştur. Yedinci sınıf öğrencilerinin SBS puanlarıyla çok boyutlu mükemmeliyetçiliğin düzen ile sınav kaygısı negatif yönde ilişkili iken sorumluluk merkezli ana-baba tutumunun pozitif yönde ilişkili bir yordayıcıdır.Altıncı ve yedinci sınıf SBS puanlarında, dershaneye gitmeyen öğrencilerle, giden öğrenciler arasında tüm seviyelerde dershaneye giden öğrencilerin lehine bir fark görülmüş, ailenin gelir düzeyi arttıkça dershaneye gidilen yılda da artış bulunmuştur. Sonuç olarak ailenin ekonomik durumu dershaneye gitme süresiyle, dershaneye gitme süresininde SBS başarısı ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Öğrenci başarısında ekonomik durumunun da önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, ailenin gelir düzeyinin çocuğun başarısını doğrudan etkileyen bir aracı değişken olduğu yargısına varılabilir.Bu çalışmanın sonucu olarak, dershaneye gitmenin öğrencinin SBS başarısında en etkili değişken olduğu bulunmuştur. Dershane ekonomik olarak karşılayabilecek ailelerin çocukları için bir şans olarak görülebilir. Ancak aile bütçesine getirdiği yük göz önüne alındığında dar gelirli aile çocukları için aynı şey söylenemeyecektir. Araştırmanın sonunda dershanelerle ilgili öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to understand how much of the variation of K-8 students SBS success explained by enrollment in private SBS preparation centers, students? multidimensional perfectionalism levels, parental attitude type levels and test anxiety levels. SBS is a high stake, high school placement test, taken by the 6th, 7th and 8th grade elementary level students in Turkish education system.The sample consists of 257 girls and 203 boys, attending the 8th grade of primary schools in downtown Tokat. There are 460 8th grade students in the population. Multi-dimensional Perfectionalism Scale (Frost, Marten, Lahart and Rosenblate, 1990), Parental Attitude Type Scale (Küçükturan, 2005), and Westside Test Anxiety Scale (Driscoll, 2007) and a personal information sheet are used for collect data.The data is analyzed by hierarchical linear regression, independent groups t test, analysis of variance and chi square tests through SPSS 15.00. According to the findings, attending private SBS courses, students? Multidimensional Perfectionalism levels, parental attitude type and test anxiety are significant predictors of SBS the 6th and 7th grade success. The most effective factor, influencing SBS scores of the 6th grade students, who are not attending private courses, is ?authoritarian parent?s attitude?. In terms of gender, there were also differences between girls and boys. While ?doubt from behaviors? was the most effective factor for girls? 6th grade SBS success, it was ?responsibility centered parents? attitude? for boys. ?Test anxiety? is a negative predictor of all the 6th grade students? SBS scores.The most effective predictor explaining the 7th grade students success is ?responsibility centered parents? attitude? both in boys and in girls, ?parental discussion? was also one of the effective predictors in girls.Personal standards were the most effective predictor explaining the 7th grade students, not attending private courses for SBS preparation. ?Order? dimension of MPS and ?test anxiety? were the negative predictors of the 7th grade SBS students? success, ?responsibility-centered parents? attitude? was positively related to the students? scores.There were differences both in the 6th and 7th grade SBS scores between students, attended to private SBS courses and the ones who did not attended these courses. The differences were on behalf of the students, attending to private courses. The findings of the study suggest that as the income level increases, so does the duration of time spent attending SBS courses. The increased success level can also be as a result of effective parent involvement in students? lives. However, family?s income stands as a definite medium, explaining students? SBS success.As a result of the current study, SBS preparation courses found as the most defining factor in students? SBS scores. These private courses can be seen as a chance for the ones who can afford. Considering these courses bring a extensive cost to family income, this is not the case for poor families. Suggestions concerning SBS preparation courses are made at the end of this study.