Anglikan Kilisesi ve günümüz İngiltere'sinde yeri
Anglican Church and it's place in contemporary Britain
  1. Tez No: 302161
  2. Yazar: RESUL ÇATALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anglikan Kilisesi, İngiltere, İngiliz Misyonerliği, Ortak Dua Kitabı, Anglikan Kiliseler Birliği, Lambeth Konferansı, Hıristiyanlık, Din ve Siyaset, Anglican Church, England, English Missionary, Common Prayer Book, Anglican Communion, Lambeth Conference, Christianity, Religion and Politics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Avrupa'da yaygın din olan Hıristiyanlık kiliseye gidilerek veya dinin emirlerine bağlı bir şekilde yaşanmıyorsa da Avrupa'da yaşayan insanlar Hıristiyan geçmişlerini benimsemiş ve önemli bir kısmı kiliseleri ile bağlarını koparmamıştır. Buna en güzel örnek İngiltere'dir. Anglikan Kilisesi milli bir kilise olarak İngiltere'de hayatın her alanında yer edinmekte ve din-devlet ilişkisine farklı bir örnek sunmaktadır.Anglikan Kilisesi benzerine az rastlanır özelliklere sahiptir. Kilise'nin başının Kral (ya da Kraliçe) olması, inanç ve öğreti olarak Protestan, ibadet ve kilise yapısı bakımından da Roma Katolik Kilisesi'ne yakın bir konumda olması onu diğer kiliselerden ayıran en önemli özellikleridir. Kilise içerisinde Anglo-Katolik, Evanjelik ve Latitudinaryen gibi farklı sesleri barındırması, kilisenin ibadet ve uygulamalarını dayandırdığı Ortak Dua Kitabı da onu farklı kılmaktadır. Anglikan Kilisesi misyoner karakteri ile öne çıkmaktadır. CMS, SPCK ve USPG gibi en eski misyoner teşkilatlar ona bağlı faaliyet göstermektedir. Anglikan Kilisesi, Hıristiyan birliği ve diyalog çalışmaları için yaptığı faaliyetleri ile de dikkati çekmektedir.Sonuç olarak Anglikan Kilisesi, farklı özellikleriyle öne çıkan bir kilisedir. Günümüzde Kilise, İngiltere'nin siyasi, dini ve sosyal hayatına yön vermekte, İngiltere'nin gerek kendi iç meselelerinde gerekse uluslararası ilişkilerinde söz sahibi olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Even though Christianity, the major religious tradition in the Europe, is not practiced by living according to its orders and by attendance to church services, European people have internalized and have not cut off their ties with it. England is a good example for this case. Anglican Church takes place in every area of life in England and offers a different example for religion-state relation.Anglican Church has unique features which lets it to stand apart from other kinds of churches: the King (or the Queen) is the head of the church, it is closer to Protestantism in terms of faith and doctrine, and it is closer to Catholicism in terms of the way of worship and the church structure. Keeping different sects such as Anglo-Catholic, Evangelic and Latitudinarian inside and having“Common Prayer Book”, the basic work for church's worship and practicing, makes Anglican Church different from other churches. Moreover, Anglican Church outshines with its missionary characteristic. The oldest missionary organizations such as CMS, SPCK, and USPG have been working under its umbrella. Anglican Church takes attention with its effort for creating Christian unity and the dialogue.As a result, Anglican Church comes into prominence with its several/different features. In the contemporary world the Church directs political, religious and social life of England, and has a strong voice in England's both internal and international issues.