Kitâb-ı Mukaddes'in Kral James versiyonu
King James version of the Bible
- Tez No: 410398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kral James Versiyonu, Kitâb-ı Mukaddes, Anglikan Kilisesi, Reform, Tercüme, King James Version, Bible, Anglican Church, Reformation, Translation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizde Anglikanizm'le ilgili yapılan araştırmalarda genellikle kilisenin tarihi, teşkilat yapısı gibi konular incelenmiş; ancak kilisenin tarihinde ve liturjisinde en önemli yeri işgal eden İngilizce Kitâb-ı Mukaddes konusu ihmal edilmiştir. Halbuki Anglikan Kilisesi'nde doktrin ve ibadet, dua kitabı ve Kral James Versiyonu üzerine kurulmuştur. Anglikan Kilisesi için önemli bir yer işgal eden“Kitâb-ı Mukaddes'in Kral James Versiyonu”tarihi, dini, edebi ve kültürel yönleriyle çalışmamızda ele alınıp incelenmiştir. Kral James Versiyonu iki buçuk asır boyunca İngiltere'de ve İngilizce konuşan topraklarda okunan tek kutsal kitap tercümesi olmuştur. Bu tercüme ilk baskısından günümüze dört yüz yıl geçmesine rağmen İngiltere ve Amerika'da en çok satılan Kitâb-ı Mukaddes tercümelerinin başında gelir. Araştırmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kral James Versiyonu öncesi İngilizce kutsal kitap tarihini, yapılan tercümelerin özelliklerini ve dönemin kültürel arka planını ele aldık. İkinci bölümde Kral James Versiyonu'nun yapılışını ve özelliklerini; dini, siyasi, edebi ve kültürel etkilerini inceledik. Üçüncü bölümde ise Kral James Versiyonu'nu Türkçe Kitâb-ı Mukaddes tercümeleriyle kanonik ve metinsel mukayesesini yaptık.
Özet (Çeviri)
In our country the researches on Anglicanism have examined, generally, the history and the structure of the Church of England, but the issue of English Bible which is so important for the history of the Church and liturgy, has been neglected. However worship and doctrine in the Anglican Church was established on the Prayer Book and King James Version.“King James Version of the Bible”which occupies a significant place in the Anglican Church was studied with historical, religious, literary and cultural aspects in our dissertation. King James Version became uniform and unique translation in England and also English-speaking world almost for three hundred years. Although it has passed four hundred years since the first publication, this version is still one of the best seller biblical translations in England and the USA. Our research is consist of three main sections. In the first section we have handled the history of pre-King James Version biblical translations, their specialities and cultural background of the Reformation era. In the second section we investigated translating and translators of King James Version, principal features of the translation and also its influences on religious and cultural life, and literature. In the third section we made canonical and textual comparison of King James Version with Turkish Bible.