Kimliğin oluşumunda ve korunmasında dinin rolü
The role of the religion in the formation and preservation of the identity
- Tez No: 302253
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Din
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tez çalışmasının temel problemi, birey ve toplum hayatını var eden ve anlamlı kılan `kimlik' olgusunu, çeşitli boyutlarıyla incelemek ve din olgunsun, kimliğin oluşumunda ve korunmasında oynadığı rolü araştırmaktır.Çalışmamızın temel kavramları Kimlik ve Din'dir. Bunun yanında, bu kavramların ilişkili olduğu başka birtakım kavramlar daha ele alınmıştır. Örneğin, etnik kimlik, milli kimlik, kolektif kimlik vb.Araştırmanın konusu ve amaç belirtildikten sonra, kimlik ve din kavramları açıklanmış ve kimliğin oluşumunda ve korunmasında etkili bir faktör olarak, din-kimlik ile ilişkisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic goal of this piece of research is to investigate the ''identity'' phenomenon which enables both the lives of the individual and the society possible and yet meaningful with its different dimensions and also seek role of the religion in the formation and preservation of the identitiy.The basic concepts of our study are Identity and Religion. In addition, other concepts that are related with those have also been taken into consideration. For example: ethno-identity, national-identity ,collective- identity etc.After determined the topic and aim of the research, identity and religion were explained and investigated relationship religion and identitiy as a factor in the formation and preservation of the identitiy.Key concepts: Identity, Religion.