Ağ cebirsel kodları ve uygulamaları
Network algebraic codes and applications
  1. Tez No: 302606
  2. Yazar: AYŞEGÜL BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ŞİAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ bağlantısı, ağ bağlantı kodlaması, graf teorisi, lineer kodlar, hata düzelteme, hata belirleme, Network, network coding, graph theory, lineer codes, error correction, error detection
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bilgi çağında yaşadığımız bu günlerde bilginin depolanması ve transferi sırasında meydana gelebilecek bilgi kayıplarını korumak ya da yanlış iletilmesini düzeltmek için kodlama kullanılmaktadır. Bilgi paylaşımının yapıldığı araçların başında bilgisayarlar ve donatıları gelmektedir. Bilgisayar aracılığı ile bilgi paylaşımı yapabilmek için bilgisayar ağına sahip olmak gerekir. Bilginin paylaşımı kurulan ağlarda kodlama ile gerçekleştirilir.Bu tezde öncelikli olarak ağ bağlantısı ve ağ bağlantı kodlamasının tanımı ve tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ağ bağlantıları, çizge teorisi ve ağ bağlantı kodlaması ile ilgili temel tanım ve teoremler verilmiştir. Ağ bağlantı kodlamasının nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek için ağ bağlantı kodlamasının nasıl gerçekleştiği ile ilgili ifadelere ve örneklere yer verilmiştir. Özellikle lineer ağ bağlantı kodları ve dönüşüm matrisleri tanıtılmıştır. Hangi şartlar altında ağ kodlama işleminin gerçekleşeceği ve istenilen bağlantıların sağlanacağı belirtilmiştir. Ayrıca ağ bağlantı kodlarında hata tespit etme ve düzeltme ile ilgili temel tanım ve teoremler ifade edilmiştir. Son olarak sonuç ve öneriler kısmı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is an important issue to store or transmit information from one point to another without any loss or error. Therefore, some efficient coding algorithms have been used to reduce the error or loss. Primarily, information can be shared by computers and there must be a computer network. In these networks, information is shared by using some different coding algorithms.In the first part of this thesis, an introduction will be given about the definition and history of the network connection and its coding algorithm which is studied in this work. Then, some basic definitions and theorems which are related to networks, graph theory and network coding are explained. To understand how network coding is implemented, some explanations and examples are used. Especially, linear network codes and transformation matrices are introduced. It is specified under which conditions network coding processing and connections which is determined, is occured. In addition, there are also some basic definitions and theorems about error detection and correction in network connection coding algorithms.Consequently, there are some results and suggestions about network coding.