Kamu yönetimi perspektifinde Türkiye'de mali denetim
Financial audit in Turkey from the perspective of the public administration
- Tez No: 302739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Çıktı odaklı yönetim, Aktif katılım, Orta vadeli harcama, Tahakkuk esaslı muhasebe, İç kontrol, Mali denetim, Denetim planı, Çağdaş denetim teknikleri, Output-oriented management, Active participation, The medium-term spending, Accrual-based accounting, İnternal control, Financial control, Control Plan, Modern control techniques
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Uluslararası boyutta kamu yönetimi alanında yaşanan olumsuzluklara binaen oluşmuş ekonomik krizlerle ile teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelerin de etkisiyle vatandaşların kamu hizmetlerine olan taleplerini nicelik ve nitelik olarak arttırmasıyla, kamu mali yönetimi alanında reform yapma gereği doğmuştur. Söz konusu gereksinimleri karşılamak üzere yaşanan değişim rüzgârları Türk Kamu mali yönetimi ve denetiminin de radikal bir şekilde yeniden dizaynına neden olmuştur.Bu perspektifte yapacağımız çalışmanın amacı, uluslararası değişim ilkeleri de göz önüne alınarak kamu mali yönetimimizde; kaynak dağılımı, sorumlulukların paylaşımı, sonuçların dış aktörlerce paylaşımı, muhasebe sistemi, kurum içi dengenin yeniden kurulması ve kamu mali denetimi alanında yaşanan gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendirerek, özellikle denetim sistemimizdeki köklü değişimi kamu kurumlarının mali denetimi açısından ele almaktır.Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde; dünyadaki gelişmelere bağlı olarak kamu yönetimi alanındaki gelişmelere, ikinci bölümünde ; bu gelişmelerin Türk Kamu Mali Yönetimine ve Denetimine etkileri, üçüncü bölümde ise; söz konusu gelişmelerin kamu kurumlarında benimsenmesini teminen Sayıştay'ca yapılacak mali denetim ve bu denetime ilişkin bir kamu kurumuna ait mal alımı işlemi üzerinde örnek bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The motivation to undergo a reform process in the field of public fiscal management has emerged recently due to economic crisis stemming from imperfections in public fiscal management at international level as well as developments in technology and communications. The steps taken throughout world to change how public finance is governed have also led to redesign of Management and Audit of Turkish Public Finance.The aim of this study is to analyze impacts of newest developments all over the world in allocation of resources, delegation of responsibilities, accounting system, sharing findings with other parties, reconstructing the structure of institutions and public fiscal management on Turkish fiscal governance, in detail, particularly to investigate how recent radical changes in Turkish audit system will affect fiscal audits of public bodies.In this context, this study is organized as follows: the changes in public administration related to recent developments observed in the world will be focused on in chapter one, the effects of recent worldwide developments that triggered prominent modifications to Management and Audit of Turkish Public Finance will be examined in chapter two, and finally, the fiscal audit of accounts that should be under carried by Turkish Court of Accounts to foster adoption of implications of recent developments by public bodies and an example of audit of purchasing deeds of a public institution in order to demonstrate how such fiscal audit should be done will be given in chapter three.