Sosyal devlet bağlamında sosyal politika ve projelerin sosyolojik bir incelemesi
A sociological study of state social context of social policy and projects
- Tez No: 302787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sosyal Proje, Sosyoloji, Social State, Social Policy, Social Project, Sociology
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Sosyal refah devleti toplumsal yaşamın sağlıklı işleyişi amacıyla, sosyal adaletsizlikleri, eşitsizlikleri, yoksulluğu, işsizliği, her türlü ayrımcılığı vb önlemeye dönük kurumlar ve politikalar geliştiren ve bunun için de toplumsal ve ekonomik yaşama müdahale eden devlet biçimi olarak tanımlanabilir. Sosyal politikalar ise sosyal devletin uygulanma ve pratiğe dökülme araçlarıdır. Sosyal politikalar, özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında geniş kabul ve uygulama alanı bulmuştur. Sosyal devlet ve politikalar günümüzde hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinde değişik şekillerde de olsa uygulanmaktadır. Toplumun doğası ve işleyişine ilişkin çalışmalara dayanarak ortaya çıkan çeşitli sosyolojik kuramlar ve yaklaşımlar mevcuttur. Toplumu açıklamaya / anlamaya yönelik ortaya çıkan önemli üç temel yaklaşım (açıklayıcı (pozitivistik) yaklaşım, anlamacı (hermeneutik) yaklaşım ve eleştirel yaklaşım) vardır. Toplumsal sorunların çözümlenmesi noktasında ortaya konan toplumsal müdahale biçimleri gerek imkân gerekse de yöntem açısından incelenmelidir. Sosyal politika / proje uygulamaları sosyolojik açıdan mümkün olmakla birlikte, uygulanacak olan sosyal politika ve projelerin başarısı için sosyolojik ilke ve dinamiklerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Türkiye'de özellikle son dönemlerde toplumsal sorunların çözümüne yönelik olarak çeşitli sosyal projeler geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Bunların başında da Avrupa Birliği projeleri ve Türkiye'de kurumsal ve teknik alt yapı açısından iyi organize olmuş olan ?Bölgesel Kalkınma Ajansları Projeleri? gelmektedir. Kalkınma ajanslarının sosyal proje uygulamalarına çeşitli açılardan bazı eleştirileriler yapılsa da, bu ajansların yaklaşım ve uygulamalarına genelde olumlu bakılmaktadır. Benzer şekilde, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) de bazı sorunlarıyla birlikte sosyal projeler arasında önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
To the healthy functioning of the social welfare state, social life, social injustices, inequalities, poverty, unemployment, discrimination of all kinds and so on. developing prevention - oriented institutions and policies that interfere with social and economic life and for this purpose be defined as a form of government. Of the state of implementation of social policies and practice tool for shedding. Social policies, especially II. After World War I has found wide acceptance and application. Almost all countries in the world today, social state and the policies being implemented, albeit in different ways. Based on studies on the nature pf the society and the functioning of the various sociological theories and approaches are emerging. Society to explain / understand the basic approach for the three major emerging (descriptive (pozitivistik) approach, anlamacı (hermeneutical) approach and a critical approach) has. Laid down in the resolution of social problems at the possibility of social forms of intervention need to be examined for both methods. Social policy / project applications possible, but a sociological perspective, the success of the projects that will be applied to social policy and sociological principles and dynamics must be taken into consideration. In order to solve social problems in Turkey, especially in recent years developed and implemented various social projects. Chief among these projects, the European Union and Turkey in terms of institutional and technical infrastructure which is well - organized“Projects of Regional Development Agencies”means. Some of the criticism of various aspects of development agencies, social practices are held on the projects, these agencies generally positive approach and practices are examined. Similarly, the Southeastern Anatolia Project (GAP), some problems remain with the importance of social projects.