5.sınıf öğrencilerinin basit elektrik devreleri konusundaki başarısına bilgisayar destekli öğretimin etkisi
The effect of computer based learning method on 5th grade students' simple electrical circuits achievements
  1. Tez No: 302830
  2. Yazar: KEMAL TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Fen ve Teknoloji, Basit Elektrik Devreleri, Kavram Yanılgıları, Tutum, Computer Assisted Education, Science and Technology, Simple Electrical Circuits, Misconceptions, Attitudes
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ?Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik? ünitesindeki Basit Elektrik Devreleri konusunun öğretiminde bilgisayar ile desteklenmiş yapılandırmacı öğretim modelinin öğrenci başarısı ve tutumuna etkililiği araştırılmıştır. Ayrıca uygulanan yöntemin konuyla ilgili olarak görülen kavram yanılgılarının giderilmesi açısından etkililiği de incelenmiştir.Araştırmaya İzmir ili, Konak ilçesinde bulunan iki ilköğretim okulundaki 4 sınıfta bulunan toplam 100 öğrenci katılmıştır. Bu sınıflardan ikisi araştırmanın deney grubu (50 öğrenci) olarak, diğer ikisi ise kontrol grubu (50 öğrenci) olarak belirlenmiştir. Deney grubunda bilgisayar destekli öğretim ile ders işlenirken kontrol grubunda bilgisayar kullanılmamıştır. Çalışmanın bağımlı değişkenleri akademik başarı testi puanları ve fen bilgisine karşı tutum puanlarıdır.Araştırmada kullanılan veriler araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve fen bilgisi tutum ölçeği ile toplanmıştır. Başarı testi oluşturulurken hazırlanan ön uygulama sonuçları üzerinde madde analizi yapılmış, sonucunda KR-20 değeri .89 çıkmıştır. Ayrıca uygun olmayan maddeler çıkarılmış, gerekli maddeler düzeltilmiştir.Hazırlanan test öğrencilere ön test, son test ve yaklaşık 4 hafta sonra kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Fen bilgisi tutum ölçeği de ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17 paket programı t-testi ile sınanmış, .05 düzeyinde anlamlılığı test edilmiştir. Veriler değerlendirilirken, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları ve tutumları uygulanan öğretim yöntemine göre incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; bilgisayar destekli öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenilen bilgilerin kalıcılıkları ile fen bilgisine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Bununla birlikte uygulanan yöntemin öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilmesi konusunda daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to investigate the effects of the computer assisted education methods on students? academic achievement and retention of knowledge on the content of ?simple electrical circuits? from 5th grade science and technology course. In addition, the effectiveness of the applied method to remove any misconceptions on the subject was also examined.The study was implemented in two different primary school and four classes in Konak, İzmir with 100 5th grade students. The examples with the traditional method (paper and pencil based) have been applied to the control group, and the computer assisted method have been applied to the experimental group.An academic achievement test of science and technology was prepared by researcher and used as a pretest before instruction, posttest after instruction and four weeks later than instruction it was used as a retention test. The pre-treatment test was applied to the 6th grade students and item analysis was made either. As a conclusion the KR-20 coefficient of the test was appeared as `.89?. The unsuitable items were eliminated and required items were corrected.The data gathered from the test were analysed by means of SPSS 17 program While evaluating data t-test was used for analyzing and the meaningfulness was tested at, .05 level.According to the survey, computer assisted teaching method, have positive effects on academic achievement and retention of knowledge. Furthermore, it was determined that the computer assisted teaching method also have positive effects on the attitudes of the students towards science. Also, it has emerged that the applied method is more effective on eliminating the problem of misconceptions.