A study on ways and patterns of perception of pro-gender proverbs among gender
Cinsiyet ayrımlı atasözlerinin kişilerce algılanma biçimleri ve şekileri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 302967
  2. Yazar: SAKİNE SELİN DALDABAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GENCER ELKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Atasözleri, Cinsiyetler arası atasözleri, cinsiyet ayrımı, Proverbs, pro-gender proverbs, gender discrimination
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmamızda Türk ve yabancı atasözlerinde kadın ve erkeğin kimliği açısından atasözlerine bakış açıları incelenmiştir. Çalışmamız içerisinde incelediğimiz atasözlerinde, kadın ve erkek arasındaki farklılıkları birbirine olan ihtiyacını, kadınının annelik vasfını, sosyo kültürel açıdan değerini ve önemi anlatmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada özellikle kadınla ilgili olumsuz ifadelere daha fazla yer vermeye çalıştık. Çalışmanın özünde, kadın erkek ayrımcılığının boyutlarını ve bu boyutların atasözleri ile nasıl ifade edildiği belirtilmiştir. Toplum ve toplumların temelini oluşturan en önemli kurum aile olduğu belirtilmiştir. Ailenin oluşabilmesi için ise; bir kadın, bir erkek birlikte olması ve çekirdek aileyi oluşturması gerektiği belirtilmiştir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde deyimlerle atasözlerinin birbirinden ayrılması konusu hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümünde kadın erkek cinsiyet ayrımı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmamızın yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise uygulamasının sonuçları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, viewpoints of women and men to proverbs in terms of identity in Turkish and foreign proverbs have been analyzed. The proverbs we analyzed within the scope of our study tell about the differences between men and women, the fact that they need each other, maternity characteristics of women, and their socio-cultural value and importance. In our study, we tried to focus on negative statements about women. The core of this study includes the dimensions of gender discrimination and how these dimensions are expressed through proverbs. It has been stated that the most important institution underlying the society and societies is family. It has also been added that in order to form a family, a man and woman need to be together and to form an immediate family.Our study consists of four chapters. In the first chapter, general information has been given regarding distinction between proverbs and idioms. In the second chapter, general information has been given regarding gender discrimination. In the third chapter, methodology of our study have been given. In the fourth chapter, the results of our study have been given.